Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
RemoveDebris ble skutt opp til romstasjonen 2. april 2018 og skal teste flere måter å fjerne romsøppel på.
University of Surrey

Opp og rydde romsøppel

Det britiske forsøket RemoveDebris skal teste rydding av romsøppel i bane.

RemoveDebris ble skutt opp til romstasjonen 2. april 2018. Derfra vil forsøket bli satt ut i bane senere i 2018 for å teste fire ulike typer teknologi for å fjerne romsøppel.

RemoveDebris' hovedfartøy er på størrelse med en vaskemaskin og veier cirka 100 kilo.

Hovedfartøyet har med seg to nanosatellitter på størrelse med skoesker. I forsøket skal de simulere romsøppel.

Nett, harpun, lidar og seil

Hovedfartøyet skal først skyte ut et nett som vil vikle seg rundt de to nanosatellittene.

Nettet vil holde romsøppelet sammen og gi dem mer luftmotstand slik at de brenner opp i atmosfæren mye raskere enn det romsøppel vanligvis gjør.

En lidar ombord skal teste måling av avstand til og navigering opp mot romsøppel. Det er viktig slik at ryddefartøy ikke blir skadet selv.

Hovedfartøyet har også en harpun som skytes ut mot et mål på en stang. Kanskje kan harpuner brukes til å få tak i romsøppel og slepe dem ned i atmosfæren.

Når disse forsøkene er gjort, vil hovedfartøyet skyte ut et seil som folder seg ut i bane.

Dette seilet er stort nok til å gi hovedfartøyet så mye luftmotstand at også det vil falle ned i atmosfæren mye raskere enn det ellers ville gjort.

Skutt opp sammen med norsk teknologi

- Vi tester disse fire teknologiske løsningene for å se om de kan brukes til å rydde søppel i rommet, sier Jason Forshaw til nettstedet Space.com.

Han er prosjektleder for RemoveDebris ved Universitetet i Surrey i England. RemoveDebris er et EU-prosjekt med blant annet Airbus Defence & Space på laget.

- Gjør de det, vil det være fantastisk og de kan dermed brukes i fremtidige søppelryddingsferder, sier Forshaw.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Hovedsatellitten i RemoveDebris-ferden som skal teste rydding av romsøppel.</para></section>

Hovedsatellitten i RemoveDebris-ferden som skal teste rydding av romsøppel.

RemoveDebris kan ikke rydde ekte romsøppel i bane. I rommet har ingen har lov til å flytte på andres rominstallasjoner, selv om disse ikke lenger er i bruk.

RemoveDebris ble skutt opp med det samme Dragon-fartøyet som lynforsøket ASIM, som bruker norsk teknologi for å oppdage lyn med gammaglimt.

Jorda er omgitt av en sky av romsøppel som til sammen veier cirka 7600 tonn. Det amerikanske luftforsvaret sporer mer enn 40 000 søppelobjekter som kan være en fare for annen teknologi i bane.