Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Studenter i gruppen ARID i svevet under parabelflygning i Fly Your Thesis i 2011. Foto: ESA/A. Le Floc'h
ESA/A. Le Floc'h

Ny vektløs studentkonkurranse

I studentkonkurransen Fly Your Thesis! kan du få utføre dine egne forsøk i vektløshet. Fristen for å søke er 21. september 2015.

Er du student med ideer til forsøk i vektløshet som en del av master- eller doktorgradsoppgaven din? Skal forsøkene utføres av en gruppe studenter?

Da bør du melde deg på den europeiske romorganisasjonen ESAs studentkonkurranse Fly Your Thesis!

Forsøkene utføres under såkalte parabelflygninger. Her opplever passasjerene flere sekunder med vektløshet av gangen.

Parabelflygninger brukes til ulike typer forskning, til å teste utstyr og teknologi som skal brukes i rommet, og til å trene astronauter.

Jobbe med de fremste forskerne på mikrogravitasjon

Uttakingen av studentgruppene i Fly Your Thesis! vil skje i to trinn.

Studenter i ESAs medlems- og samarbeidsland, deriblant Norge, kan sende inn forslag med beskrivelse av forsøket sitt til ESA.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Studentgruppen Dustbrothers er vektløse under parabelflygning i Fly Your Thesis i 2012. Foto: ESA/A. Le Floc'h</para></section>

Studentgruppen Dustbrothers er vektløse under parabelflygning i Fly Your Thesis i 2012. Foto: ESA/A. Le Floc'h

Søknadsfristen er 21. september 2015.

Deretter vil ESA ta ut de 15 beste forslagene. Disse studentgruppene får komme til ESAs teknologiske senter ESTEC i Nederland den 14. til 15. desember 2015 for å presentere forsøket sitt foran et panel av eksperter.

De fire beste studentforsøkene går videre og får sin egen vitenskapelige mentor blant Europas fremste forskere innen mikrogravitasjon.

Parabelflygningen utføres under en av ESAs forskningskampanjer innen mikrogravitasjon i Bordeaux i Frankrike, høsten 2016.

Flygning høsten 2016

Studentforsøkene gjøres så i et spesialutstyrt Airbus A310-fly under 3 parabelflygninger med rundt 30 parabler hver. En parabel gir cirka 20 sekunder med mikrogravitasjon.

ESAs Utdanningskontor vil støtte de utvalgte studentgruppene og dekke noen av kostnadene ved reise og opphold, samt transport av eksperimentet deres.

Er du interessert i å delta i konkurransen må du registrere deg på prosjektportalen til ESAs Utdanningskontor og sende inn forslag til eksperiment.

Mer informasjon om hvordan du søker finner du her.

Andre studentkonkurranser

ESA arrangerer også konkurranser for studentforsøk med kortere perioder av mikrogravitasjon. Det kan oppnås både i sonderakett, som i REXUS-konkurransen, eller ved hjelp av falltårn, som i Drop Your Thesis!

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Airbus A300 Zero G er flyet som brukes under parabelflygningene i ESAs studentkonkurranse Fly Your Thesis. Grafikk: Novespace</para></section>

Airbus A300 Zero G er flyet som brukes under parabelflygningene i ESAs studentkonkurranse Fly Your Thesis. Grafikk: Novespace

For forsøk i høyere tyngdekraft enn på jorda, holder ESA konkurransen Spin Your Thesis! Her utføres studentforsøkene i en gigantisk sentrifuge ved ESTEC i Nederland.

I 2009 var den norske studentgruppen Team Complex et av fire lag som fikk utføre forsøkene sine i vektløs tilstand.