Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Forskningssatellitten Aeolus undersøker jordas store vindsystemer. Her over Norge. Illustrasjon: ESA
ESA

Ny satellitt skal måle jordas vinder

Aeolus vil gi bedre værvarsel og klimamodeller. Satellitten skytes opp 22. august.

Det blåser mye i Kourou og oppskytingen, som var planlagt til tirsdag 21. august, er utsatt til onsdag 22. Hvis vinden løyer.

Den europeiske romorganisasjonen ESAs satellitt Aelous er en helt ny type satellitt som skal måle vindene nederst i atmosfæren.

Det vil øke kunnskapen om jordas store vindsystemer, dynamikken i den lavere atmosfæren, samt om aerosoler og skyer.

Siden Aeolus kommer til å måle jordas vinder i nær sanntid, vil det gjøre værvarsler mer nøyaktige, noe som er viktig for transport, handel, industri og mer.

- Aelos kommer til å gi mange nye forskningsresultater, men vil også ha betydning for rekke praktiske applikasjoner, som for eksempel vindmølleparker for fornybar energi, sier norske Anne Grete Straume. Hun er hovedforsker for Aeolus ved ESA.

Data leses ned på Svalbard

For å kunne måle jordas vinder er Aeolus utstyrt med en meget avansert og spesiallaget laser-radar, en såkalt lidar, og flere følsomme sensorer.

Lidaren vil skyte ut stråler av ultrafiolett lys ned mot jorda. Her vil lyset treffe gassmolekyler og ørsmå partikler av støv, is og vanndråper i de nederste 30 kilometerne av atmosfæren.

Aeolus sine ultrafølsomme sensorer ser så lyset som reflekteres av disse molekylene og partiklene, og kan slik måle hastigheten til vindene som bærer disse.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Vindsatellitten Aeolus gjøres klar for oppskyting. Foto: ESA</para></section>

Vindsatellitten Aeolus gjøres klar for oppskyting. Foto: ESA

Dataene fra Aeolus skal leses ned hos det norske firmaet KSAT sin store bakkestasjon på Svalbard og prosesseres av deres datasenter i Tromsø.

Deretter blir dataene sendt videre til et meteorologisk senter i Storbritannia og til ESAs jordobservasjonssenter ESRIN i Italia for videre behandling.

Del av en serie forskningssatellitter

Sensorene på Aeolus er så følsomme at satellitten måtte sendes med skip til oppskytingsbasen i stedet for med fly, som er det vanlige.

Etter en 12 dagers overfart fra Frankrike til Kourou i Fransk Guyana i Sør-Amerika, er Aeolus endelig fremme på oppskytingsbasen.

Nå testes og gjøres den siste finpussen på satellitten før oppskytingen, som skulle skjedd 21. august 2018 klokken 23.20 norsk tid, men er utsatt et døgn på grunn av mye vind.

Her kan du følge oppskytingen direkte. Sendingen starter kl 2300.

- Vi er svært glade for at Aeolus er fremme ved oppskytingsstedet, for det var mye planlegging og arbeid å sikre at satellitten kom frem i perfekt stand. Nå er det full damp frem mot oppskyting, sier svenske Anders Elfving, prosjektleder for Aeolus hos ESA.

Aeolus er en av ESAs forskningssatellitter i Earth Explorer-serien. De måler alt fra jordas ismasser, sirkulasjonen i havet, magnetfeltet og mer.

Du kan lese om Earth Explorer-satellittene her.

Forskningssjefen for Aeolus hos ESA er norsk og heter Anne Grete Straume. For media som ønsker intervju med henne, send epost til media @ esa.int.