Meny
Studenter ved UiT i Narvik skal måle kosmisk stråling i atmosfæren.
De norske studentene går på satellitteknologi- og elektronikkstudiet til Norges arktiske universitet (UiT) i Narvik.
Her lærer de å utforme og bygge satellitter og andre romfartøy. Det kommer godt med, for nå skal 20 av dem være med og lage sin egen partikkeldetektor, kalt Radiologic Particle Telescope eXperiment (RaPTeX).
RaPTeX skal måle subatomære partikler fra kosmisk stråling høyt oppe i atmosfæren. Men for å komme dit må detektoren skytes opp med en sonderakett.
Derfor søkte Narvik-studentene seg til REXUS-programmet til den europeiske romorganisasjonen ESA.
Her får grupper av studenter skyte opp forsøkene sine fra oppskytingsbasen ESRANGE i Kiruna i Sverige.
De norske studentene ble tatt ut blant 13 lag fra hele Europa. Bare én annen norsk studentgruppe har klart dette tidligere.
- Vi ønsket å måle noe som ikke hadde blitt gjort på liknende måte før, sier Silje Hebnes, medlem av og talsperson for studentgruppen bak RaPTeX.
Senere skal nyttelasten bli til en Cube-satellitt, en nanosatellitt som ikke er større enn 10 x 10 x 10 centimeter og veier under ett kilo. Oppskytingen med sonderakett vil teste denne nyttelasten.
Hovedsponsor for prosjektet er bedriften IDEAS, som har bidratt med en integrert krets til partikkeldetektoren i RaPTeX. IDEAS leverer teknologi til flere av ESAs romsonder og satellitter.
Kuben som skal holde instrementene til RaPTeX for å måle kosmisk stråling. Foto: RaPTeX
IKM Industrigravøren AS har bidratt med selve boksen i polykarbonat som instrumentene skal sitte inne i. ESA og Norsk Romsenter sponset mesteparten av reisen til Nederland for studentene.
- Nå er jobben vår å sette sammen elektronikken til sensorene, få komponentene til å passe inn i eksperimentboksen, og koble alt sammen, sier Hebnes.
Studentgruppen får råd og hjelp fra professorer og forelesere ved UiT Narvik, og forskere og ingeniører ved ESA.
Etter at RapTeX ble tatt ut til første runde av REXUS-programmet, dro flere i gruppen til ESAs teknologiske senter ESTEC i Nederland. Her presenterte de prosjektet sitt foran 12 av romorganisasjonens eksperter. Bare 4 grupper av i alt 7 gikk videre til bygging og oppskyting
Studentene i RaPTeX på ESTEC i Nederland, sammen med ESAs maskot Paxi. Foto: RaPTeX
- Klart vi var litt nervøse før presentasjonen på engelsk foran 12 eksperter, men det gikk veldig fint og de var svært behjelpelige med råd og tips, sier Hebnes.
Ekspertene hos ESA vil veilede studentgruppene gjennom prosjektene deres. Men på samme måte som store romprosjekter er det flere tidsfrister og gjennomganger som skal overholdes.
- Vi har ikke så veldig god tid på oss, for oppskytingen skjer i mars 2021, sier Hebnes.
Derfor er fem av de 20 studentene i RaPTeX i Kiruna denne uken for å presentere den innledende utformingen av instrumentet, og for å få spesialundervisning.
- Her er det fullt opplegg fra morgen til kveld. Siden vi er så mange har vi delt oss inn i undergrupper som tar seg av det vitenskapelige, tekniske og PR-siden ved prosjektet. Når de fem kommer tilbake vil de lære opp resten av undergruppen sin, sier Hebnes.
Flere av studentene går førsteåret i Bachelorstudiet, men de fleste ønsker å ta en Mastergrad senere. De bruker sin egen fritid til å jobbe med RaPTeX.
Logoen til RaPTeX, studentprosjektet som skal måle kosmisk stråling i atmosfæren. Illustrasjon: RaPTeX
- Vi gjør dette fordi vi ønsker å lære mer, få erfaringer som er veldig gode å ha med senere, bli kjent med rombransjen, og knytte kontakter, sier Hebnes.
Den 19. mars 2020 skal studentgruppen presentere prosjektet sitt under en bedriftsdag ved Universitetet i Tromsø. Hit kommer også representanter for norsk romindustri, Norsk Romsenter og ESA for å informere om de mange mulighetene i rombransjen.
ESA har flere programmer for studenter, med blant annet oppskytinger og vektløse flyturer. Norsk Romsenter hjelper til med formidling og støtte for å være med i disse programmene. Du kan lese mer om dem her.
Silje Hebnes – student ved Norges arktiske universitet UiT Narvik – talsperson for RaPTeX – 984 86 638 – raptex2019@outlook.com
Petter Evju Skanke – Rådgiver, kommunikasjon – Norsk Romsenter – 481 13 351
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.