Meny
Kongsberg Norspace skal levere teknologi til MetOp SG, den neste generasjonen europeiske værsatellitter i polar bane.
De nye europeiske værsatellittene MetOp Second Generation (MetOp SG) utvikles og skytes opp av den europeiske romorganisasjonen ESA.
- Dagens MetOp-satellitter er de viktigste satellittene for operasjonell meteorologi i Norge fordi de har bra dekning i nordområdene, dermed blir MetOp SG en viktig videreføring og oppgradering, sier Lars-Anders Breivik, forsker ved Meteorologisk institutt.
Skyer over Skandinavia. Foto: NASA.
Instrumentet som får norsk teknologi heter Microwave Sounder. Det skal måle global temperatur og fuktighetsprofiler i atmosfæren. Slike data er essensielle for de matematiske modellene som meteorologene bruker for å varsle været.
- Da de første slike profiler kom i bruk var det den største forbedringen i operasjonell meteorologi på 20 år, derfor er det viktig at disse målingene fortsetter og oppgraderes, sier Breivik.
Samtidig må både datamodeller og tjenestene fra de nye satellittene videreutvikles i samsvar med den nye teknologien.
- Vi ser frem til at MetOp SG skal komme i gang, ikke minst fordi kontinuiteten av MetOp-satellittenes målinger er viktige for lange tidsserier med data slik at vi bedre kan forutsi hvordan jordas værsystemer og klima vil utvikle seg i fremtiden, sier Breivik.
- Vi ble forespurt om å bidra til MetOp SG for 3 år siden. På grunn av den henvendelsen fikk vi følgemidler fra Norsk Romsenter slik at vi kunne posisjonere oss for å by på kontrakten da den ble utlyst, sier Ellen D. Tuset, administrerende direktør for Kongsberg Norspace.
Kontrakten som Kongsberg Norspace i Horten har vunnet er på åtte millioner euro og ble signert i desember 2015. Nå utvikler Horten-bedriften en prototyp av teknologien som skal kvalifiseres om et år. Deretter begynner byggingen av utgavene som skal sitte på satellittene.
- Det føles bra å ha vunnet denne kontrakten fordi det sikrer arbeidsplasser i Horten, styrker forholdet vårt til en viktig kunde, og leverer norsk teknologi til et satellittprogram som Norge bidrar med penger til og har en klar strategisk interesse i, sier Tuset.
Kongsberg Norspace skal også samarbeide med to spanske bedrifter for å levere teknologi til to andre instrumenter på de nye værsatellittene. Horten-bedriften har levert teknologi til flere andre satellitter og romprosjekter.
- Dette er en skikkelig suksesshistorie i et internasjonalt prosjekt som har stor nytteverdi for Norge, siden norske aktiviteter på land, langs kysten og til havs er helt avhengige av nøyaktig værvarsel, sier seksjonssjef Rune Eriksen ved Norsk Romsenter.
Norge er medlem av EUMETSAT og har et stort miljø av brukere av data og tjenester fra værsatellitter. Flere norske bedrifter konkurrerer om å levere teknologi til de nye værsatellittene.
MetOp-satellitt i bane. Illustrasjon: ESA/AOES Medialab
I tillegg leses data fra MetOp og andre værsatellitter ned av KSAT på Svalbard.
- Likevel hadde få norske industrikontrakter til MetOp SG-satellittene blitt vunnet om Norge ikke hadde bidratt med støtte til programmet under ESAs ministermøte i 2012, sier Eriksen.
Bedriftene må også kunne levere konkurransedyktige produkter som programmet trenger. Derfor fikk Norspace følgemidler fra Norsk Romsenter for å kunne posisjonere seg til å by på kontrakter i MetOp SG-programmet da de ble utlyst.
- Siden både norsk næringsliv og samfunnsliv er helt avhengig av nøyaktig værvarsel, er støtte til utvikling av ny satellitteknologi en bra investering for fremtiden, avslutter Eriksen.
Lars-Anders Breivik - Forsker - Meteorologisk institutt - 22 96 30 00
Rune Eriksen - Fagsjef, industri - Norsk Romsenter - 22 51 18 14
Ellen D. Tuset - Administrerende direktør - Kongsberg Norspace - 33 03 27 00
Bli med på kurs hos Norsk Romsenter sammen med International Space University...
Blue Justice Ocean Surveillance Programme ble lansert 7. september 2023 hos N...
Slik skal navigasjonssatellittene i Galileo bedre takle dårlig romvær.
Astronauter har flere faste tradisjoner før de drar opp i rommet. Her er noen...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.