Meny
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal utvikle en georadar som blir et viktig instrument på NASAs neste Mars-rover.
Dette ble kjent på en pressekonferanse som NASA holdt i går kveld.
I 2020 skal NASA sende avgårde en ny rover, basert på suksessen Curiosity som arbeider ufortrødent på den røde planeten i dag. Selv om plattformen stort sett vil være den samme, vil instrumentene være nye.
Den nye roveren vil bære på mer sofistikert og oppgradert programvare, og instrumentene skal gjøre geologiske undersøkelser på landingsstedet, finne mer ut om hvordan mennesker kan overleve i det ugjestmilde Mars-miljøet og lete etter tegn på eldgammelt Mars-liv.
Blant de syv instrumentene om bord er altså FFI-utviklete RIMFAX (Radar Imager for Mars Subsurface Exploration), en georadar som kan se ned i bakken. RIMFAX skal hjelpe til med å bestemme hvilken type geologi roveren kjører over. Målet er å finne steder hvor det har vært vann på planeten, skriver FFI i en pressemelding.
Hovedarkitekten bak RIMFAX er sjefsforsker Svein-Erik Hamran ved FFI, som både skal lede den vitenskapelige prosessen og selve utviklingen, inkludert romversjonen av instrumentet. Med seg får han en internasjonal gruppe bestående av to andre nordmenn, tre amerikanere og en canadisk forsker.
- Dette blir veldig morsomt. Det ligger en masse jobb bak prosjektforslaget, og vi ser frem til å komme i gang, sier Hamran.
NASAs tegning av roveren som drar til Mars i 2020 med en norsk radar ombord.
Dr Hans Amundsen, som også er med på RIMFAX-teamet, har i mange år jobbet sammen med NASA og ESA om utprøving av Mars-utstyr på Svalbard.
Norsk Romsenter støtter RIMFAX-prosjektet med nasjonale følgemidler i 2014.
- Det er hyggelig å se at den satsingen på geo-radarteknologi ved FFI de senere årene fører Norge helt til Mars, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.
Seksjonssjef Marianne Vinje Tantillo ved Norsk Romsenter forteller at FFI har mangeårig radarkompetanse, med bruk innenfor geofysisk forskning både på Svalbard og Antarktis.
- Det er god synergi mellom grunnforskning og teknologi som Forsvaret har nytte av.
- Men det er også god nytte av dette arbeidet på Mars, fortsetter hun.
- I tillegg til RIMFAX, utviklet FFI også prototypen til den radaren som skal til Mars med den Europeiske romorganisasjonen ESAs rover ExoMars i 2018. Alt dette viser at FFIs teknologi er i verdensklasse.
Versjonen som skal fly med ESA lages nå i Frankrike. RIMFAX er basert utelukkende på FFI-teknologi, og den skal også bygges ved FFI på Kjeller – inkludert selve romversjonen. Det norske firmaet COMROD fra Tau i Rogaland skal utvikle antenneprototypen.
Kontakt:
Seksjonssjef Marianne Vinje Tantillo. Tlf: 98 88 26 38
Seniorrådgiver Pål Brekke. Tlf: 90 87 19 61
Temaet for årets Spaceport Norway er sikkerhet i rommet
Bli med på kurs hos Norsk Romsenter sammen med International Space University...
Blue Justice Ocean Surveillance Programme ble lansert 7. september 2023 hos N...
Slik skal navigasjonssatellittene i Galileo bedre takle dårlig romvær.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.