Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Meteoritten sneier Anders Helstrup mens like etter han utløste fallskjermen.
Anders Helstrup

Norsk fallskjermhopper filmer fallende meteoritt

For to år siden ble Anders Helstrup nesten truffet av en meteoritt. Han filmet det hele mens han hang i fallskjermen sin.

NRKs populærvitenskaplige program Schrödingers katt forteller i kveld om fallskjermhopperen Anders Helstrups fantastiske historie. Under et hopp over Østre Æra flyplass ved Rena den 17. juni 2012 skjer det noe helt spesielt: Like etter at han løser ut skjermen 1000 meter over bakken, suser en mørk stein i stor fart rett forbi. To hjelmkameraer dokumenterer det hele. Den eneste naturlige forklaringen på hendelsen er at en meteoritt har falt rett forbi, ifølge Norsk Meteornettverk.

Meteorer treffer jordatmosfæren i hastigheter mellom 11 og 72 km/s og de største vil dukke opp som ildkuler på himmelen. De fleste brenner helt opp, men noen kan falle i biter helt ned til bakken som meteoritter. Det meste av farten beholdes ned til ca. 30 km over bakken, men så bremser de raskt opp og de slokner helt rundt 20 km over bakken. Hastigheten er da bare noen få km/s, men meteoren vil fortsette å bremse opp inntil den er i fritt fall som sluppet fra et fly.

Tida fra den slokner til den treffer bakken er den mørke delen av fallet, eller dark flight på engelsk. Meteorittene er som regel små, noen få kilo tunge, faller i rundt 300 km/t (avhengig av form og tetthet), og er i praksis usynlige og derfor umulig å fotografere. Men Helstrups videoer viser oss noe annet.

Anders har sammen med hjelpere, deriblant eksperter fra Geologisk museum i Oslo, Norsk Romsenter og Norsk meteornettverk, gjort nitide forsøk på å finne igjen meteoritten på bildet.

Et meteorittfunn vil gi den definitive bekreftelsen på at det antatt umulige virkelig er fotografert. Videoene har blitt grundig analysert for å finne nøyaktig posisjon, det er gjort beregninger av antatt videre drift, og det er lagt ned hundrevis av timer i søk på bakken.

Les mer om denne historien på nettsidene til Norsk Meteornettverk. 

Se video av hendelsen her (YouTube). Meteoritten suser forbi ved 1:04!