Meny
Den første runden i ESAs astronautopptak er gjennomført.
I mars 2021 inviterte den europeiske romorganisasjonen ESA borgerne av sine 22 medlemsland, deriblant Norge, til å søke på jobben som ny astronaut.
Det kom inn mer enn 23 000 søknader fra hele Europa. Mer enn 300 søkte fra Norge.
Nå er kandidatene som går videre til den andre runden av opptaket valgt ut. Her er det 1391 søkere, 61 prosent menn og 39 prosent kvinner.
Bare 1391 av mer enn 23 000 søkere går videre til den andre runden i ESAs astronautopptak. Grafikk: ESA
ESA ønsket også søkere til opptak som parastronaut, det vil si romfarer med visse fysiske funksjonshemninger.
Her går 29 søkere videre, 72 prosent menn og 28 prosent kvinner.
ESA er imponert over kvaliteten på søknadene som har kommet inn.
- Vi ønsker å takke alle som sendte inn søknad, både de som har blitt tatt ut til den andre runden og til de som ikke går videre. Vi takker for tålmodigheten deres og for arbeidet dere la ned i søknadene, sier Guillaume Weerts, lederen for rommedisin ved ESA.
Den neste runden av testing vil fokusere på de psykologiske evnene til søkerne og omfatte tester for å måle både kognitive og tekniske ferdigheter, samt fysisk koordinasjon og personlighet.
En parastronaut er en astronaut med visse fysiske funksjonshemninger. Grafikk: ESA
Disse søkerne blir nå invitert til et av ESAs sentre i Europa for en hel dag med testing.
De som går videre til den tredje runden vil bli intervjuet med tanke på psykologisk egnethet og testet som gruppe, før de siste medisinske testene tar til.
Etter planen skal de nye astronautene bli valgt ut høsten 2022.
Men blir du ikke tatt opp som astronaut hos ESA, har romorganisasjonen mange andre muligheter for deg som vil jobbe med rommet.
Det gjelder ikke minst for nyutdannete og studenter. Les mer om det her.
- Alle søkere i første runde fikk beskjed med enten positivt eller negativt svar innen utgangen av 2021, så det er denne fasen av opptaket som ESA nå formelt avslutter, sier Arvid Bertheau Johannessen, fagsjef innen bemannet romfart og utforskning ved Norsk Romsenter.
Han kjenner til at flere norske er blant de 1391 som har gått videre til andre runde av testing, men ikke nøyaktig hvor mange det dreier seg om.
- Testene for runde to er allerede i gang og flere norske kandidater har gjennomført eller blitt invitert til disse, sier Johannessen.
- Det er svært spennende og positivt at flere nordmenn nå har gått videre til andre runde på veien til å bli astronaut hos ESA, sier Johannessen.
Gateway, den planlagte internasjonale romstasjonen rundt månen, med et Orion-fartøy som er på vei til å dokke. Illustrasjon: NASA.
De nye astronautene hos ESA kommer blant annet til å få sjansen til å bli med på de nye romferdene til månen og den planlagte romstasjonen i bane rundt månen, kalt Gateway.
Disse romferdene er allerede planlagte og starter om ikke lang tid.
Norsk industri har også en åpen invitasjon fra ESA om å bli med på utviklingen av de neste årenes romferder i lav jordbane, månen og Mars. Les mer om det her.
Arvid Bertheau Johannessen – Fagsjef, bemannet romfart og utforskning – Norsk Romsenter – 950 38 958
Her er idéene som vant CASSINI Hackathon Norway 2022.
Rombasen i Kourou lyser nå ut nye kontrakter for drift og vedlikehold.
Hvordan hjelper satellittene med å overvåke jordas klima og miljø?
Hva betyr det for brukerne i en nødsituasjon?
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.