Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Asteroiden 2012 DA14 sneier jorda 15. februar 2013. Illustrasjon: NASA
NASA

Nærkontakt med asteroide

15. februar vil asteroiden 2012 DA14 sneie jorda. Asteroiden er 50 meter lang og det største objektet som har gått nær siden asteroideovervåkingen tok til.

Asteroiden 2012 DA14 vil passere jorda med rundt enn 34 100 kilometers avstand. Det er nærmere enn satellitter i geostasjonær bane går.

Det er ikke sannsynlig at asteroiden kan komme til å treffe oss denne gangen, men NASA og andre romorganisasjoner vil holde tett øye med 2012 DA14 for å se hvordan banen utvikler seg etter å ha vært nær jordas gravitasjonsfelt.

Her er en animasjon som viser hvor nær asteroiden kommer til å gå.

Rekordnær flygning

- Dette er en rekordnær flygning, siden overvåkingen av asteroider begynte på 1990-tallet har vi ikke sett et så stort objekt komme så nær oss, sier Don Yeomans ved NASAs asteroideovervåkingsprogram Near Earth Object.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>En enorm asteroide treffer jorda. Illustrasjon: NASA/D. Davis</para></section>

En enorm asteroide treffer jorda. Illustrasjon: NASA/D. Davis

2012 DA14 er ganske typisk for asteroidene som går nær jorda. Objektet er rundt 50 meter lang og klassifiseres dermed verken som en stor eller liten asteroide.

Den består av stein, og ikke is eller metall som enkelte andre asteroider.

Ifølge Yeomans flyr asteroider på størrelse med 2012 DA14 nær oss cirka hvert 40. år, men at det går rundt 1200 år mellom hver en av dem treffer jorda.

Tunguska-størrelse

En smell av en asteroide på størrelse med 2012 DA14 vil ikke true livet på jorda, men være ille nok for dem som oppholder seg der asteroiden treffer.

Forskerne antar at asteroiden som eksploderte over Tunguska i Sibir i 1908 og la flere hundre kvadratkilometer med skog flatt var på størrelse med 2012 DA14.

Det samme gjelder det 1,5 kilometer brede Meteor Crater i Arizona.

- Men 2012 DA14 kommer ikke til å treffe oss, vi kjenner asteroidens bane godt nok til at vi kan utelukke det, sier Yeomans.

Ingen fare for satellitter

Asteroiden representerer heller ingen sannsynlig fare for satellitter.

2012 DA14 kommer til å gå over satellittene og romstasjonen som befinner seg i lav jordbane og under satellittene som går i geostasjonær bane.

NASAs radar Goldstone i Mojave-ørkenen vil sende ut signaler hva dag fra 16. til 20. februar for å måle nøyaktig asteroidens bane, størrelse, rotasjon og refleksjon.

Forskerne ønsker å bruke dette til å beregne asteroidens fremtidige bane og danne et kart i 3D som viser asteroiden fra alle sider.

Kommer fra asteroidebeltet

Asteroidene som går nær jorda er av alle slags typer og fasonger og varierer i størrelse fra mindre enn en badeball til flere kilometer i lengde.

Forsker mener at de fleste av disse asteroidene kommer fra asteroidebeltet som ligger mellom Mars og Jupiters baner, eller at de er restene etter oppbrente kometer.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Et asteroidebelte, her rundt stjernen Vega. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech</para></section>

Et asteroidebelte, her rundt stjernen Vega. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech

Flere romorganisasjoner har avdelinger som oppdager og sporer asteroider.

I Europa er det ESAs Space Situational Awareness-program som gjør dette.

Vil bli like lys som en stjerne

Når 2012 DA14 er på det nærmeste vil den bli like lys som en stjerne.

Asteroiden vil kunne sees av hjemmeteleskoper, men vil fly så raskt over himmelen at det vil være vanskelig å få øye på den.

- De som ser den vil kanskje føle et lite grøss, for dette er virkelig nærkontakt med en asteroide, sier Yeomans.

For mer informasjon om asteroider og andre objekter som går nær jorda, se nettsidene til NASA program Near Earth Object og ESAs Space Situational Awarness NEO-seksjon.