Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Slik kan en fremtidig base på månen se ut. Illustrasjon: ESA
ESA

Mye lys og mye varme - på månen

Slik kan en base på månens overflate få nok varme og strøm.

Banen til Gateway, den nye romstasjonen rundt månen, har nettopp blitt bestemt. Du kan lese mer om det her.

Både NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA ønsker å bygge en base på månens overflate i fremtiden.

Her skal astronautene forske på månen og dens ressurser, utføre vitenskapelige eksperimenter som bare kan gjøres nede på månens overflate, teste teknologi som skal brukes på månen og lenger ute i rommet, og lære seg hvordan en permanent base på et annet himmellegeme skal bygges og drives.

Det nyttige månestøvet

Med dagens teknologi vil det være relativt enkelt å lande astronauter på månens overflate, spesielt om de bare skal være der i noen dager.

Men det vil være veldig dyrt og umulig å ta med alt månefarerne trenger for å være der i lengre tid. Derfor vil frentidens astronauter måtte bruke de ressursene som finnes på månen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Månens regolitt kan brukes til å 3D printe bygningsblokker, murstein, utstyr og annet som astronauter trenger. Foto: ESA</para></section>

Månens regolitt kan brukes til å 3D printe bygningsblokker, murstein, utstyr og annet som astronauter trenger. Foto: ESA

Månen er dekket av en blanding av støv, sand og ulike mineraler, og kalles for regolitt. Forsøk har vist at regolitt kan brukes til å 3D-printe murstein for å bygge strukturer eller beskytte disse mot kosmisk stråling.

Mindre objekter, som verktøy, kan også 3D-printes av regolitt. Kanskje går det an å utvinne livsviktige ressurser som oksygen og vann fra regolitten.

Lagret varme i månestein

Både Gateway og Orion, det nye romfartøyet som skal frakte astronauter, forsyninger og utstyr til månen, får strøm fra solcellepaneler.

Men på månen varer natten i opp til 16 dager av gangen. Da blir det veldig mørkt og skikkelig kaldt. Hvordan få strøm nok på natten på månen for å holde varmen og rombasen i gang?

Kanskje kan murstein av regolitt hetes opp under dagen på månen, for så å brukes til å danne strøm og varme i månenatten.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Murstein av kunstig regolitt etterlikner materialet som dekker månens overflate. Foto: ESA/Azimut Space</para></section>

Murstein av kunstig regolitt etterlikner materialet som dekker månens overflate. Foto: ESA/Azimut Space

Siden Apollo-astronautene tok med seg små mengder regolitt tilbake til jorda, er det mulig å lage en etterlikning av månematerialet.

- I dette forsøket brukte vi stein fra jorda som likner på måneregolitten, sier Aidan Cowley ved ESAs Human Spaceflight and Robotic Exploration Directorate.

Disse steinene ble så knust til støv som var like fint som ekte regolitt. Denne kunstige regolitten ble brukt til å danne en murstein, som forskerne testet for å se om den kunne lagre energi i form av varme.

Forskerne undersøkte også om varmen lagret i regolittmursteinen kunne brukes til å danne strøm.

Må tåle ekstreme forhold

- All teknologi som skal brukes på månen vil måtte tåle ekstremt krevende forhold, som den lange månenatten, temperaturer fra minus 173 grader Celsius til pluss 127 grader, og svært lavt trykk, sier Luca Celotti ved firmaet Azimut Space.

Han ledet det nye forsøket med kunstig regolitt, som ble støttet av ESAs program Discovery & Preparation.

Den kunstige regolitten klarte testene bra. Nå ønsker gruppen bak forsøket å gjøre prosessen mer effektiv, og skalere det opp for å se om murstein av regolitt kan produsere nok energi til en månebase.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Murstein av kunstig regolitt testes for å lagre varme og danne strøm. Foto: ESA/Azimut Space</para></section>

Murstein av kunstig regolitt testes for å lagre varme og danne strøm. Foto: ESA/Azimut Space

- Dette er bare første steget mot en innovativ og bærekraftig måte å lagre varme og danne energi på månen, sier Celotti.

Norske forskningsprosjekter tester også hvordan energi kan dannes på månen. Blir norsk industri med til månen?

På konferansen Spaceport Norway 2019 vil du lære mer om ressursene på månen og hvordan vi kan utvinne disse

Kontakt

Marianne Vinje Tantillo – Fagsjef, romstasjon og utforsking - Norsk Romsenter – 988 82 638