Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
ESAs romsonde BepiColombo nærmer seg Merkur. Illustrasjon: ESA/ATG medialab
ESA/ATG medialab

Merkur-sonden synlig en siste gang fra jorda

- før BepiColombo setter kursen innover i solsystemet.

Den europeiske romorganisasjonen ESAs romsonde BepiColombo ble skutt opp i oktober 2018 for å undersøke Merkur.

- Merkur er planeten nærmest solen og vi vet fremdeles lite om den, sier Pål Brekke, seniorrådgiver innen romforskning ved Norsk Romsenter. Han er også delegat i ESAs vitenskapsprogramkomité og er med på å velge ut hvilke romsonder ESA skal bygge.

Det skyldes blant annet at Merkur er vanskelig å observere fra jorda fordi sola er så lyssterk. Det er også utfordrende å sende romsonder dit, da det krever veldig mye energi å falle inn mot Merkur fra jordas bane.

- I tillegg gjør solas kraftige gravitasjon det vanskelig å plassere en sonde i bane rundt Merkur, sier Brekke.

Instrumentene ombord på BepiColombo skal kartlegge både den ytre geologien og planetens indre og kjemiske sammensetning. Også Merkurs magnetfelt skal undersøkes og hvordan solvinden påvirker planetens tynne atmosfære.

- Ved å lære mer om Merkur kan vi kanskje få bedre svar på hvordan planetene ble dannet da solsystemet ble til, og hvordan de har utviklet seg over tid. Merkur kan også hjelpe oss til å forstå små exoplaneter som går nær stjernen sin, sier Brekke.

Norsk teknologi ombord

Flere norske bedrifter har bidratt med teknologi til BepiColombo: Kongsberg Defence & Aerospace har laget mekanismen og elektronikken som styrer solcellepanelene på selve romfartøyet som frakter de to banesondene ombord.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>BepiColombo skal forske på Merkurs ytre, indre, exosfære og miljø. Grafikk: ESA</para></section>

BepiColombo skal forske på Merkurs ytre, indre, exosfære og miljø. Grafikk: ESA

På grunn av de ekstreme temperaturene rundt Merkur måtte denne mekanismen spesiallages, noe som var langt mer krevende enn tidligere.

CMR-Prototech i Bergen var med i testfasen av de to romsondene. Integrated Detector Electronics (IDEAS), har levert kretser til tre instrumenter ombord på BepiColombo som skal måle stråling.

Minst mulig ansatte til stede

Akkurat nå går BepiColombo i en bane rundt sola med omtrent samme avstand som det jorda gjør.

Men den 10. april 2020 vil Merkur-sonden fly forbi jorda en siste gang, for å sette ned farten og svinge seg innover mot solsystemet og den lite utforskete innerste planeten.

BepiColombo vil fly nærmest jorda klokken 06:24 norsk tid 10. april 2020, med en avstand på 12 700 kilometer. Det er mindre enn halvparten av avstanden til navigasjonssatellittene i Galileo.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>BepiColombo kommer seg til Merkur ved hjelp av flere forbiflygninger av ulike planeter. Grafikk: ESA</para></section>

BepiColombo kommer seg til Merkur ved hjelp av flere forbiflygninger av ulike planeter. Grafikk: ESA

Under forbiflygningen skal noen av de 11 instrumentene på ESAs banesonde ombord, kalt Mercury Planetary Orbiter, testes og kalibreres.

På grunn av koronakrisen må ESAs kontrollrom i Darmstadt i Tyskland utføre forbiflygningen med minst mulig ansatte til stede.

- Vi kan fortsatt gjøre forbiflygningen som planlagt, men det vil kreve mer arbeid og oppmerksomhet enn i en normal situasjon, sier Christoph Steiger, nestleder for operasjonene til BepiColombo hos ESA.

Bli med på fotokonkurranse

Dette er bare den første av i alt ni forbiflygninger som BepiColombo må gjøre for å komme seg til det innerste av solsystemet, og samtidig ikke bli dratt inn i sola.

Den neste forbiflygningen skjer ved Venus i oktober 2020 og i august 2021. Deretter følger seks forbiflygninger av Merkur selv for å bremse BepiColombo ned og gå inn i riktig bane rundt planeten.

Først i 2025 kan romfartøyet slippe løs de to banesondene ombord, Mercury Planetary Orbiter fra ESA og Mercury Magnetospheric Orbiter fra den japanske romorganisasjonen JAXA.

- Vi kjenner på at dette er siste gang vi får se BepiColombo fra jorda. Derfor inviterer vi nå amatørastronomer og profesjonelle over hele verden til å være med og gi oss et siste glimt av romsonden før den suser inn mot Merkur, sier Johannes Benkhoff, prosjektforsker for BepiColombo ved ESA.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>BepiColombo består av ett romfartøy og to banesonder. Her tar de animerte versjonene farvel med jorda. Illustrasjon: ESA</para></section>

BepiColombo består av ett romfartøy og to banesonder. Her tar de animerte versjonene farvel med jorda. Illustrasjon: ESA

Tidlig om morgenen den 10. april vil BepiColombo gli over himmelen fra øst til vest. Merkur-sonden er for liten til å sees med det blotte øye, men vil være synlig med kameralinse, kikkert eller lite teleskop.

Også Mars, Jupiter og Saturn vil være fremme på himmelen denne morgenen. Det samme gjelder månen, som vil kunne gjøre det vanskeligere å få øye på BepiColombo.

Du kan beregne hvor Merkur-sonden vil gå over himmelen der du bor ved hjelp av dette vertøyet.

Du kan vinne en modell av BepiColombo ved å vise frem bildene dine i denne Flickr-gruppen, eller legge dem ut på Twitter eller Instagram med emneknaggen #BepiColomboEarthFlyby. Les mer om konkurransen her.

Vil du høre mer om hva BepiColombo skal gjøre, følg @BepiColombo, @esaoperations og @esascience på Twitter, samt Merkur-sonden selv og dens to banesonder på @ESA_Bepi, @JAXA_MMO og @ESA_MTM.

Kontakt

Pål Brekke - seniorrådgiver, romforskning - Norsk Romsenter - 908 71 961