Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Små prøver av materialer som kan beskytte mot mikroorganismer testes i spesielle holdere på romstasjonen. Foto: CNS/C. Grimault
CNS/C. Grimault

Materialer fra rommet kan gi mindre smittefare

Overflater som begrenser veksten av mikrober testes på romstasjonen.

Materialer som gir mindre smittefarlige overflater vil være svært nyttige til for eksempel dørhåndtak, heisknapper, på sykehus, i offentlig transport og andre steder der mange mennesker ferdes.

Slike spesielle materialer enten bremser veksten til virus og bakterier, frastøter dem, eller danner en beskyttende hinne mot dem. Disse materialene er gjerne polymerer av ulike typer, eller visse former for silisium som støter bort vann.

Flere forsøk på romstasjonen

Men det er ikke bare på jorda slike materialer vil være nyttige. Også i rommet må astronautene passe på hygienen, og forhindre at luftbårne mikrober oppstår og sprer seg eller legger seg på overflater.

Derfor er hver lørdag vaskedag på den internasjonale romstasjonen. Da støvsuger astronautene modulene de bor og forsker i, og rengjør håndtak, tastaturer og andre overflater.

I 2016 ble eksperimentet Microbial Aerosol Tethering on Innovative Surfaces in the international Space Station (Matiss-1) skutt opp til romstasjonen.

Dette eksperimentet kom fra den franske romorganisasjonen CNES og ble montert av den europeiske romorganisasjonen ESAs franske astronaut Thomas Pesquet i 2016.

Her ble holdere med fem ulike materialer, pluss vanlig glass som kontrollprøver, satt opp på tre steder i den europeiske laboratoriemodulen Columbus.

Holderne var på plass i seks måneder før de ble tatt ned og sendt tilbake til jorda for analyse.

Dråper, støvkorn og strømninger

I oppfølgeren til dette eksperimentet, kalt Matiss-2, ble fire holdere med tre ulike typer materialer satt opp på ett sted i Columbus-laboratoriet. Disse ble sendt tilbake til jorda i august 2019.

Samme måned ble to holdere til med flere materialer som skal testes mot vekst av mikrober satt opp inne i Columbus. Disse materialene har spesielle hydrofobe overflater som støter bort fuktighet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>ESAs franske romfarer, Thomas Pesquet, løper på tredemøllen på romstasjonen. Thomas var på romstasjonen i seks måneder i 2016/2017 og skal tilbake i 2021. Foto: NASA/ESA</para></section>

ESAs franske romfarer, Thomas Pesquet, løper på tredemøllen på romstasjonen. Thomas var på romstasjonen i seks måneder i 2016/2017 og skal tilbake i 2021. Foto: NASA/ESA

Flere virus og bakterier sprer seg i dråper eller på støvkorn i lufta. ESA forsker på hvordan dråper og støvkorn av ulik størrelse dannes og sprer seg. Noen av disse eksperimentene er laget av studenter. Les mer om det her.

ESA forsker også dannelse og bevegelse av bobler og strømninger i ulike gasser og væsker i rommet, samt utviklingen av unike materialer og prosessene for å lage disse. Mer om det her.