Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Rosalind, roveren til ExoMars-prosjektet, med landeren Kazachok i bakgrunnen. Illustrasjon: ESA/ATG medialab
ESA/ATG medialab

Mars-roveren Rosalind skytes opp i 2022

Trenger mer tid til å testes og forskerne må kunne møtes ansikt til ansikt.

Den europeiske romorganisasjonen ESAs rover i ExoMars-prosjektet, Rosalind, skal lete etter spor av vann og liv på Mars.

For vår røde naboplanet hadde mye tidligere i sin historie en tykkere atmosfære, store hav og vassdrag, og mildt vær. Utviklet det seg noen gang liv i vannet på Mars? Finnes det fortsatt vann under overflaten?

Til å lete etter spor av vann og liv på Mars er Rosalind utstyrt med blant annet et biokjemisk laboratorium, en drill som kan bore seg ned til to meter under bakken, og en georadar til å se ned i overflaten med.

Er ferdig satt sammen

Rosalind skulle egentlig bli skutt opp sommeren 2020, men det blir nå utsatt.

Siden banene til Mars og jorda er slik at romfartøy bare kan sendes til vår røde naboplanet annethvert år, betyr det at Rosalind ikke kan skytes opp før høsten 2022.

ExoMars er et samarbeid mellom ESA og den russiske romorganisasjonen ROSKOSMOS. De gikk gjennom alle aktivitetene som gjenstår før Rosalind kunne få grønt lys til å skytes opp til sommeren.

Rosalind og dens ni instrumenter er allerede satt sammen og nesten ferdig testet for bruk på Mars.

Det samme gjelder den russiske plattformen Kazachok som Rosalind skal lande med og som har 13 vitenskapelige instrumenter ombord.

Forsker ved UiO valgte landingsstedet

Men ennå er ikke alle testene for hele romfartøyet klare. I tillegg kan ikke forskerne og ingeniørene som jobber med Rosalind og Kazachok nå reise for å møte hverandre og utføre arbeidet som gjenstår.

Derfor kunngjorde ESA og ROSKOSMOS i forrige uke at oppskytingen av Rosalind og Kazachok er utsatt.

Stephanie Werner ved Universitetet i Oslo var med på å velge landingsstedet til Rosalind. Hun skal bruke dataene fra Rosalind i forskningen sin.

Her kan du lese om andre i Norge som jobber med utforskingen av Mars.