Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Earth Return Orbiter setter kursen mot jorda etter å ha fanget inn kapselen med prøver fra Mars. Illustrasjon: ESA/ATG medialab
ESA/ATG medialab

Liten tid til å hente prøver fra Mars

Om bare noen år skal NASA og ESA sende prøver fra Mars til jorda.

I juli 2020 skytes NASAs nye rover, Mars2020, opp til vår røde naboplanet.

Der skal Mars2020 lete etter spor av vann og liv, blant annet ved hjelp av den norske georadaren Rimfax. Men en rover har begrenset med utstyr og hva den kan undersøke.

Derfor skal Mars2020 ta flere prøver av ulike mineraler og atmosfæren på Mars, og legge disse fra seg i sylindre på størrelse med en penn.

Til sammen skal disse prøvene veie opp til 500 gram, og bli tatt på forskjellige steder i Jezero-krateret.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Slik skal NASA og ESA hente hjem prøver fra Mars til jorda. ESA/K. Oldenburg</para></section>

Slik skal NASA og ESA hente hjem prøver fra Mars til jorda. ESA/K. Oldenburg

Disse prøvene skal så hentes av en annen rover og samles i en beholder på størrelse med en fotball. Denne skytes opp i bane rundt Mars, hvor et fartøy fra jorda vil frakte prøvene hit.

På jorda skal prøvene undersøkes grundig av eksperter over hele verden.

Inviterer europeisk industri

Det er den europeiske romorganisasjonen ESA som skal lage roveren som skal finne igjen og plukke opp prøvene, og overføre dem til NASA-fartøyet for oppskyting til bane rundt Mars.

ESA skal også stå for romfartøyet, kalt Earth Return Orbiter, som skal lokalisere prøvene i bane rundt vår røde naboplanet, fange dem inn, og ta dem med tilbake til jorda.

Hele rundturen til Earth Return Orbiter vil ta cirka 13 måneder.

ESA ønsker å få med seg industrien i Europa, inkludert i Norge, til å lage Earth Return Orbiter og teknologien som trengs til den. Derfor har romorganisasjonen lagt ut en åpen invitasjon på sine nettsider.

- Denne romferden blir sakte men sikkert en realitet, og vi er stolte over å gi europeisk industri en sjanse til å bli med på utfordringen, sier Orson Sutherland, leder av forundersøkelsen rundt Earth Return Orbiter, til ESA.

Blir Norge med til Mars?

Men ESA og industribedriftene som tar utfordringen med å lage dette romfartøyet har dårlig tid.

Earth Return Orbiter skal skytes opp allerede i 2026, fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana i Sør-Amerika.

ESA planlegger også å hente hjem prøver fra månen. Her er blant annet Nammo med. Blir norsk industri med på å hente prøver fra Mars?