Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
NASAs landingssonde Mars InSight skal undersøke det indre av vår røde naboplanet. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

Lander for å hamre i Mars

Mars InSight lander på vår røde naboplanet 26. november 2018.

Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) er NASAs nye sonde på Mars. Mars InSight har to hovedmål.

- Det ene er å undersøke strukturen av Mars’ indre, mens den andre hovedoppgaven er å måle temperaturgradienten under overflaten, sier Stephanie Werner.

Hun er professor ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk ved Universitetet i Oslo og forsker selv på Mars.

Werner har også vært med på å ta ut landingsstedet til den europeiske ExoMars-roveren.

Mars-skjelv avslører planetens indre

Til den første hovedoppgaven er Mars InSight utstyrt med et seismometer som skal måle rystelsene i planetens indre, altså Mars-skjelv.

- Det vil blant annet kunne fortelle hvor stor kjernen til Mars er, om den er helt fast, helt flytende, eller fast med et flytende lag utenpå, sier Werner.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Mars InSight under testing av solcellepanelene flere måneder før pakking og oppskyting. Foto: NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin Space</para></section>

Mars InSight under testing av solcellepanelene flere måneder før pakking og oppskyting. Foto: NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin Space

Så langt har forskerne antatt at Mars' indre er relativt likt jordas indre, men med en mindre kjerne i forhold til størrelsen.

Seismometeret skal også undersøke strukturen på mantelen, som omfatter den faste overflaten, men som kan bevege seg sakte, bli flytende eller danne vulkaner når den er geologisk aktiv.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Mars InSight lander på vår røde naboplanet ved hjelp av varmeskjold, fallskjermer og rakettmotorer 26. november 2018. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech</para></section>

Mars InSight lander på vår røde naboplanet ved hjelp av varmeskjold, fallskjermer og rakettmotorer 26. november 2018. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech

- Å få vite hvordan Mars' indre ser ut blir veldig spennende, for det vil fortelle oss om teoriene vi har om hvordan steinplaneter generelt blir til og utvikler seg stemmer, sier Werner.

Kanskje kan Mars-skjelvene også si noe om vår røde naboplanet fortsatt har aktive vulkaner, og om Mars har hatt et magnetfelt som jorda.

Hamrer seg selv ned i overflaten

Det andre hovedinstrumentet på Mars InSight skal hamre seg selv ned til 5 meter under overflaten. Deretter skal temperaturen langs denne vertikale aksen og transporten av varme her måles.

- Dette blir en av de første gangene vi "borer" på et annet himmellegeme, og mye dypere enn det som har blitt gjort før på månen, sier Werner.

Selv er hun mest spent på hva seismometeret på InSight kan fortelle om hvor ofte Mars har blitt truffet av meteoritter i fortiden, noe som er et av hennes egne forskningsfelt.

Her har forskerne brukt månen som modell. Nå får de se hvor bra modellen er sammenliknet med data fra en annen planet.

- Jeg er svært spent hva Mars InSight vil avsløre om vår røde naboplanet, spesielt siden utviklingen av seismometeret har vært både lang og krevende, sier Werner.

Det blir travelt på Mars i årene som kommer. Både NASAs Mars2020-rover med norsk georadar, og ESAs ExoMars-rover, lander våren 2021.

Kontakt

Stephanie Werner - Professor ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk - Universitetet i Oslo - 22 85 64 72