Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Høyskolen Kristiania

Kunststudenter i romkonkurranse

Europa er med på de neste ferdene til månen. Det kan også studenter ved Fagskolen Kristiania bli involvert i.

Artemis er et internasjonalt samarbeid som vil ta menneskeheten tilbake til månen. Den europeiske romorganisasjonen ESA og Airbus har bygget romkapselen (EMS) som skal holde astronautene i live på veien.

I alt er tre nye romferder til månen planlagt, der blant annet muligheten for bosetting skal kartlegges. Innen 2025 vil kanskje den aller første kvinnen ha satt sine bein på månen. Artemis er et transatlantisk samarbeid, og mens amerikanerne har bygget Orion har ti europeiske land gått sammen om å lage romkapselen. Denne skal sørge for luft, vann, elektrisitet og framdrift for mannskapet som skal komme seg til og fra månens overflate.

Romkapselen fra Europa skal pakkes inn i kunst når det sendes til USA, og det er her studenter fra Fagskolen Kristiania kommer inn. Kristiania ble som eneste norske utdanningsinstitusjonen invitert til å delta i en internasjonal kunstkonkurranse. Nå er tre bidrag klare fra Oslo. 

Fire jenter trodde knapt sine egne øyne da bidragene deres nylig ble avduket og erklært som de norske vinnerne.  Deres arbeider skal nå konkurrere med 27 illustrasjoner fra Sverige, Danmark, Nederland, Belgia, Tyskland, Sveits, Frankrike, Spania og Italia.

– Det var veldig gøy å bli valgt ut, men også veldig skummelt! Å lage noe som skulle klare å representere menneskehetens reise til månen i denne sammenheng er jo et ganske stort ansvar. Illustrasjonen skulle klare å formidle et viktig informativt budskap, men også vekke håp og forundring, sier Linn Catherin Hansen som går andre året på Illustrasjon.

Sammen med Selma Marthinsen Moseng laget hun verket «Artemis» som skal sendes til Bremen innen den 30. november. Begge er veldig spente på hva som kommer til å skje videre.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Linn Catherin Hansen (t.v.) og Selma Marthinsen Moseng har sammen laget verket «Artemis» i midten. Foto: Høyskolen Kristiania</para></section>

Linn Catherin Hansen (t.v.) og Selma Marthinsen Moseng har sammen laget verket «Artemis» i midten. Foto: Høyskolen Kristiania

I konkurransen der nede vil to av totalt 30 kunstverk plukkes ut til å dekorere containeren med ESA-romkapselen som sendes fra Europa til USA. Vinnerbidragene vil trykkes opp på hvert sitt lerret à 5100 x 3450 cm og vil bli vist fram for all verden. 

– Det kom litt brått på å vinne, jeg hadde ikke forventet det fordi det var så mange fine bidrag, sier Maria Eliassen med illustrasjonen «The Journey». 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Maria Eliassen peker på sin illustrasjon «The Journey». Foto: Høyskolen Kristiania</para></section>

Maria Eliassen peker på sin illustrasjon «The Journey». Foto: Høyskolen Kristiania

Om det å eventuelt bli ett av to bidrag som pryder containeren på sin reise over Atlanteren sier hun: 

– Det hadde vært en ære å få representere Norge. Og det at første kvinne skal til månen er veldig stort! 

Også den siste vinneren synes tanken om å representere Norge i den internasjonale utstillingen i Bremen er stor og at det var veldig gøy å være et av de tre verkene som går videre i konkurransen.

– Det var over all forventning. Det er også veldig stas at jeg som førsteklassing vant, og at min illustrasjon får stå sammen med andreklassingene sine. Illustrasjonen min er jo veldig grafisk og forenklet, og har et veldig annerledes uttrykk enn de to andre, sier Marte My Jensen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Marte My Jensen har kalt sitt bilde for «We can do it». Foto: Høyskolen Kristiania</para></section>

Marte My Jensen har kalt sitt bilde for «We can do it». Foto: Høyskolen Kristiania

Hun har kalt bildet sitt for «We can do it» og har drevet med tegning siden barndommen, men hadde aldri tegnet en astronaut før. Og hun forteller at hun heller ikke har så mye erfaring med å tegne digitalt. 

Alle arbeidene ble først vist på en utstilling den 28. oktober i Prinsensgate 5-7. Der kom en folkejury med sine innspill før det var opp til en fagjury på seks personer å velge ut tre verdige vinnere.