Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Romsonden Hera (t.h.) tar med seg flere nanosatellitter til asteroiden Didymoon. Illustrasjon: ESA/SpaceOffice.org
ESA/SpaceOffice.org

Kan vi dytte asteroider bort?

Det skal ESAs romsonde Hera undersøke ved dobbeltasteroiden Didymos.

Mer enn 15 000 asteroider har baner nær jorda. Hvis en av disse asteroidene skulle komme på kollisjonskurs med jorda, kan vi da dytte asteroiden ut av bane?

Derfor planlegger den europeiske romorganisasjonen ESA romferden Hera til asteroiden Didymos, 11 millioner kilometer borte fra jorda.

Didymos består av to asteroider som går i bane rundt hverandre. Den største er på 780 meter i diameter. Andre romsonder, som amerikanske Osiris-REx, og japanske Hayabusa, har undersøkt mindre asteroider.

Den andre delen av Didymos er en bitteliten asteroide på bare 160 meter i diameter. Det er på størrelse med den store pyramiden i Giza i Egypt, og kalles for Didymoon.

Hera blir den første romsonden til å besøke en dobbeltasteroide, og blir også den romsonden som drar til den minste asteroiden menneskene har undersøkt.

Smeller inn i den lille asteroiden

I 2022 skal en romsonde fra NASA, kalt Double Asteroid Redirection Test (DART), smelle inn i Didymoon.

Vil kollisjonen med DART dytte Didymoon litt ut av dens bane rundt Didymos? Siden Didymoon er så liten, er det vanskelig å undersøke den med teleskop på jorda.

Men Hera vil kunne undersøke Didymoons masse, egenskapene til overflaten, og formen på krateret etter DART.

- Slik vil Hera kunne gi et godt estimat over hvor mye bevegelse kollisjonen har overført til Didymoon, og hvor godt metoden fungerer, sier Michael Küppers, ESAs prosjektforsker for Hera.

- Da vil vi også vite mer om denne teknikken kan brukes på større asteroider, og om det vil kunne beskytte jorda om det trengs.

Vurderes av europeiske ministre i år

Hera skal forske på hele Didymos, og har derfor med seg flere Cube-nanosatellitter. Minst en av disse skal lande på Didymoon.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>En av Cube-satellittene som Hera har med seg lander på den minste asteroiden i Didymos. Illustrasjon: ESA/ScienceOffice.org</para></section>

En av Cube-satellittene som Hera har med seg lander på den minste asteroiden i Didymos. Illustrasjon: ESA/ScienceOffice.org

Hera skal skytes opp i 2023 og være fremme ved Didymos i 2026. Men Hera må først godkjennes av de europeiske romministrene under Space19+ i november i år.

Du kan lese mer om både Hera og DART her.