Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Nordlysjegerne fikk foredrag og omvisning på Kongsberg Satellite Services sine kontorer i Tromsø. Foto: ESA/J. Makinen
ESA/J. Makinen

Jaktet på nordlyset med ESA og Norsk Romsenter

30 nordlysentusiaster kom til Tromsø for å lære om nordlys og romvær.

Nordlyset er både vakkert og fascinerende, men solvinden som skaper nordlyset kan også skade satellitter og romfarere i bane, og i ekstreme tilfeller, strømnettet og annen teknologi på bakken.

Derfor holder den europeiske romorganisasjonen ESA øye med solas aktivitet og romværet rundt jorda i programmet Space Situational Awareness.

Norge er med i dette programmet, og har organisasjoner og forskere som jobber med nordlys og romvær.

For å lære publikum mer om nordlys og romvær, inviterte ESA og Norsk Romsenter, i samarbeid med tyske OHB, bloggere fra hele verden til å søke seg til treff i Tromsø.

Blant de hundrevis av søknadene som ESA fikk inn, ble 30 heldige tatt ut som nordlysjegere. Du finner med om dem og opplevelsene i Tromsø under emneknaggen #AuroraHunters på Twitter.

Langveisfarende nordlysjegere

Jakten på nordlyset startet søndag ettermiddag 3. mars 2019. Da hadde nordlysjegerne kommet frem til Tromsø, noen av dem fra så langt borte som Canada og Hawaii.

Pål Brekke, seniorrådgiver innen romforskning ved Norsk Romsenter, solforsker og forfatter av flere bøker om sola og nordlyset, var den første til å holde foredrag for nordlysjegerne.

På kvelden tok jakten til for alvor. Da var det guidet tur i nærområdene rundt Tromsø for å komme bort fra lyset i byen for å kunne se det svake nordlyset bedre.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Nordlysjegerne fikk foredrag og omvisning i det gamle nordlysobservatoriet i Tromsø. Foto: ESA/J. Makinen</para></section>

Nordlysjegerne fikk foredrag og omvisning i det gamle nordlysobservatoriet i Tromsø. Foto: ESA/J. Makinen

Mandag 4. mars startet med et foredrag av Juha-Pekka Luntama, sjefen for ESAs Space Weather Office. De leder ESAs aktiviteter innen forskning og overvåking av romværet.

Det omfatter blant annet ESAs Space Weather Services Network og den planlagte romsonden Lagrange, som skal overvåke sola og varsle om utbrudd og dårlig romvær.

Hvorfor trenger vi en slik romsonde for å holde øye med sola og romværet, og hvordan skal den gjøre dette? Det kunne Jackie Davis, forsker ved britiske RAL Space og Marc Scheper ved tyske OHB System lære nordlysjegerne mer om. Begge disse jobber med ulike sider av romværsatellitten Lagrange.

Flere spesialomvisninger

På mandag ettermiddag fikk nordlysjegerne foredrag og omvisning på Kongsberg Satellite Services sine kontorer og nedlesingsstasjon i Tromsø.

Deretter var det tid for foredrag og omvisning på det gamle nordlysobservatoriet til Tromsø Geofysiske Observatorium.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Nordlysjegerne fikk spesialomvisning til Variometerhuset hvor det ble forsket på nordlyset for nesten 100 år siden. Foto: ESA/J. Makinen</para></section>

Nordlysjegerne fikk spesialomvisning til Variometerhuset hvor det ble forsket på nordlyset for nesten 100 år siden. Foto: ESA/J. Makinen

Nordlysjegerne fikk her en spesialomvisning av det lille Variometerhuset for å se det gamle utstyret som ble brukt for å finne ut hva nordlyset egentlig skyldes, for nesten 100 år siden.

Kvelden ble avsluttet med middag og leirbål ute ved observatoriet, i håp om at nordlyset skulle vise seg igjen.

Siste sjanse til å se nordlyset

Tirsdag 4. mars var det tur til EISCAT, radioantennene utenfor Tromsø som brukes til å forske på den øvre atmosfæren. Det er her nordlyset oppstår når ulike typer elektrisk ladde partikler fra sola suser inn i jordas magnetfelt.

I bussen på vei ut til EISCAT, holdt Juha Vierinen foredrag for nordlysjegerne. Vierinen forsker ved Universitetet i Tromsø og Arecibo-observatoriet i Puerto Rico. Han er en av Norges ledende eksperter på nordlyset og den øvre atmosfæren.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Nordlysjegerne fikk også foredrag og omvisning på EISCAT, som forsker på den øvre atmosfæren. Foto: ESA/J. Makinen</para></section>

Nordlysjegerne fikk også foredrag og omvisning på EISCAT, som forsker på den øvre atmosfæren. Foto: ESA/J. Makinen

Etter foredrag og omvisning på EISCAT, var det på tide med fjordsafari og skue etter hval og annet dyreliv i en vind som fikk 11 minusgrader til å kjennes som minus 18 Celsius.

På den aller siste kvelden av nordlysjakten gikk turen opp på Storsteinen ved hjelp av Tromsø Fjellheis. Der håpet nordlysjegerne å få et siste glimt av det forjettete nordlyset som de hadde reist så langt for å se og lært så mye om.

Ønsker å dele det de lærte med andre

- Å være en del av nordlysjegerne var en utrolig opplevelse, og jeg er så glad for at jeg fikk være med, sier Charles Gaboleaud fra Frankrike.

- Jeg lærte mye om romværet, hvordan det påvirker oss, hvorfor det er nødvendig å holde øye med solas aktivitet, og ikke minst, hvorfor vi bør å dele denne kunnskapen med andre.

For ham var det mest fascinerende med nordlysjakten besøket til KSAT og EISCAT. Siden han selv jobber i telekombransjen ble han imponert over de store antennene.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Nordlysjegerne fikk et glimt nordlyset i Tromsø. Foto: ESA/M. Sarac</para></section>

Nordlysjegerne fikk et glimt nordlyset i Tromsø. Foto: ESA/M. Sarac

- Det var fantastisk å være med i en slik gruppe romentusiaster fra hele verden, bli kjent med dem og lære av hverandres interesser, opplevelser og historier, sier Gaboleaud, som savnet snøen da han kom hjem.

- Nordlysjegerne er den romsammenkomstene jeg har likt best, både på grunn av  planleggingen fra arrangørene, men også med tanke på kunnskapen og aktivitetene til deltakerne, sier Nancy Oehler Hoehn, naturfaglærer fra USA. Hun har vært med på liknende samlinger hos NASA.

- Jeg er veldig glad for å være del av en slik innovativ gruppe som sprer kunnskap på nettet og deler denne både med nærmiljøet sitt og resten av verden, sier Hoehn.

Kontakt

Sofie Bejbro Andersen – Kommunikasjonsrådgiver - Norsk Romsenter – 22 51 18 18 / 405 34 117