Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Velkommen til romkonferansen SpaceUp Norway i Trondheim 18.-19. mars 2017. Foto: SpaceUp Norway
SpaceUp Norway

Inviterer til romkonferanse i Trondheim

På SpaceUp Norway ved NTNU 18.-19. mars kan alle deltakerne som ønsker det holde presentasjon om romfart og romforskning.

Det er første gang en SpaceUp arrangeres i Norge, og alle studenter, elever og andre som er interessert i rommet og ønsker å få vite mer om den norske romindustrien er velkomne.

- Vi møter ofte studenter som har lyst til å jobbe med romfart, men som ikke vet hvordan de skal komme seg inn i bransjen eller hvem de kan kontakte for å få vite mer om dette, sier Petter Evju Skanke.

Han er en av arrangørene bak SpaceUp Norway, sammen med Mathias Backsæther, Marie Henriksen og Roger Birkeland.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Logoen til romkonferansen SpaceUp Norway i Trondheim 18.-19. mars 2017. Grafikk: SpaceUp Norway</para></section>

Logoen til romkonferansen SpaceUp Norway i Trondheim 18.-19. mars 2017. Grafikk: SpaceUp Norway

Derfor tok de fire studentene ved NTNU initiativ til å holde en romkonferanse der interesserte kan få vite mer om romfart og romindustri, møte andre med samme interesse, få nye venner, og knytte kontakter.

- Siden rommiljøet til og med på verdensbasis er forholdsvis lite i forhold til mange andre industrier, kan er det å bli kjent med andre være ekstra nyttig viktig for dem som vil inn i romindustrien, sier Skanke.

Konferansen er internasjonal, og både utvekslingsstudenter og personer som tar turen til Norge og Trondheim spesifikt for SpaceUp Norway har meldt seg på.

Norsk Romsenter er hovedsponsor av SpaceUp Norway.

Flere og flere studenter på romfag

De siste årene har Skanke og de andre arrangørene merket en økt interesse for romfart og romteknologi ved NTNU. Universitetet tilbyr to romfag, Romteknologi 1 og Romteknologi 2, som er åpen for studenter fra omtrent alle studieretningene.

- I 2016 var det nesten 100 studenter på Romteknologi 1, og det videregående faget Romteknologi 2 er også helt fullt, sier Skanke.

I tillegg holder studentgruppen som bygger sin egen Cube-satellitt, NUTS, til ved NTNU. Det samme gjør CIRiS, Senter for tverrfaglig forskning i rommet, som arbeider med forskning og utvikling innen bemannet romfart og dyrker planter på romstasjonen.

En ny konferanseform i Norge

For å gjøre det lettere for deltakerne å stille spørsmål til hverandre, ta opp romrelaterte temaer og bli kjent, følger SpaceUp Norway en ukonvensjonell konferanseform.

Under konferansen kan alle som ønsker det holde en presentasjon, starte en gruppediskusjon eller annet, så lenge det er romrelatert. Derfor kan deltakerne skrive seg opp på en oversikt under konferansen om hva de ønsker å ta opp og i hvilken form.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Studentsatellitten NUTS bygges av studenter ved NTNU. Foto: NUTS</para></section>

Studentsatellitten NUTS bygges av studenter ved NTNU. Foto: NUTS

- Målet er at så mange som mulig skal ta del i diskusjonene og så få som mulig "bare" være publikum, men det er ingen tvang, sier Skanke.

Det blir også fastlagte presentasjoner, blant annet fra en tidligere NASA-astronaut som i dag jobber ved NTNU, fra Norsk Romsenter, Andøya Space Center og CIRiS.

Andre presentasjoner vil kun vare i 5 minutter for virkelig å fokusere kunnskapen. Her går lysbildeslidekarusellen automatisk videre slik at foredragsholderen må holde følge.

Påmeldingsfrist 10. mars

Skanke ble kjent med den nye konferanseformen SpaceUp under et opphold på International Space University, ISU.

- På ISU hadde vi det utrolig kult i to måneder og jeg fikk mange gode kontakter og venner for livet, sier Skanke.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>N-USOC, kontrollrom for norsk planteforskning på romstasjonen, ved CIRiS i Trondheim. Foto: N-USOC</para></section>

N-USOC, kontrollrom for norsk planteforskning på romstasjonen, ved CIRiS i Trondheim. Foto: N-USOC

Han deltok også som læringsassistent under ISU i 2016 og vil gjøre det igjen sommeren 2017. Men først blir det SpaceUp Norway.

Har du lyst til å være med på SpaceUp Norway må du skynde deg. Påmeldingsfristen er 10. mars 2017Du melder deg på her.

Dette blir det første SpaceUp i Norge. Arrangørene håper at flere vil ha lyst til å holde SpaceUps andre steder i landet.

- Er det andre i Norge som har lyst å holde en SpaceUp må de gjerne ta kontakt med oss, vi kan hjelpe med tips og råd, avslutter Skanke.

Følg SpaceUp NorwayFacebook og Twitter.

Kontakt

Petter Evju Skanke - Arrangør av SpaceUp Norway 2017 - 48113351