Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Slik kan HD 68988 b se ut, gassplaneten som Norge skal gi navn til. Illustrasjon: NASA
NASA

Gi navn til Norges exoplanet!

En exoplanet trenger navn. Forslagene skal være fra norsk natur.

På nattehimmelen har du kanskje sett den tydelige formen som stjernene i Karlsvogna utgjør. Karlsvogna er en del av stjernebildet Store Bjørn.

I Store Bjørn ligger det en stjerne som bare er litt større en sola. Denne stjernen har en planet som for det meste består av gass, og er noe større enn Jupiter i vårt eget solsystem.

Denne planeten har navnet HD 68988 b i den enorme katalogen over alle himmellegemene vi kjenner til. Slike planeter utenfor vårt eget solsystem kalles for exoplaneter.

Nå trenger denne exoplaneten et skikkelig navn! Og det navnet skal komme fra Norge, og norsk natur.

Det er barn og unge som skal foreslå navnet på Norges exoplanet. Du kan sende inn forslag selv, eller sammen med klassen din, her.

Har du og klassen din lyst til å lære mer om exoplaneter og rommet, kan du be læreren din kikke på disse klasseoppgavene.

Også samiske navn

- Vi ønsker oss navneforslag fra norsk natur, som fjorder, fjell, elver, innsjøer, dyr, planter og liknende, sier Ørjan Vøllestad ved Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) på Andøya.

Det er NAROM som skal velge navnet på den norske planeten, sammen med Universitetet i Oslo, Norges teknisk-naturviteskapelige universitet, og Norsk astronomisk forening.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>HD 68988 b sammenliknet med jorda (til venstre). Illustrasjon: NASA</para></section>

HD 68988 b sammenliknet med jorda (til venstre). Illustrasjon: NASA

- Forslagene til navn kan gjerne være godt kjente navn, eller noe fra norsk natur som virkelig kjennetegner Norge. Også samiske navn vil være aktuelle, sier Ørjan.

Både planeten HD 68988 b men også stjernen som den går rundt, trenger navn fra Norge.

- Kanskje vil astronomene senere oppdage flere planeter i det samme solsystemet. Derfor er det bra hvis navneforslaget er slik at andre planeter i dette solsystemet lett kan få navn som er av liknende type, sier Ørjan.

Umulig å bo på

Men det er langt til den norske planeten.

- Kunne vi reist med lysets hastighet, ville det tatt 200 år å komme seg dit, sier Ørjan.

Med et vanlig fly ville reisen tatt 222 millioner år. Likevel kan vi se stjernen til planeten "vår" i et vanlig teleskop. Men den likner ikke på jorda.

- Hadde vi klart å komme oss til den norske planeten, hadde det vært ganske umulig å bo der. Siden denne planeten er en gassplanet som Jupiter, finnes det ingen overflate å lande på, sier Ørjan.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Slik er størrelsen til HD 68988 b sammenliknet med Jupiter. Illustrasjon: NASA</para></section>

Slik er størrelsen til HD 68988 b sammenliknet med Jupiter. Illustrasjon: NASA

I tillegg går planeten veldig nær stjernen sin. Mye nærmere enn det Merkur, som er den innerste planeten i solsystemet vårt, gjør.

Dermed varer et år på den norske planeten bare 6,5 jord-dager. Siden planeten går så nær stjernen sin, er det nok også skrekkelig varmt der.

Her er interaktiv informasjon om den norske planeten, på engelsk.

Frist 30. september

HD 86988 b ble oppdaget i 2001. Den er en av titusenvis av exoplaneter som har blitt funnet i Melkeveien.  

- Hvordan ville solsystemet vårt sett ut for en annen sivilisasjon ute i rommet? Det er et av spørsmålene som navnekonkurransen skal få oss til å tenke litt over, sier Ørjan.

Vil du foreslå navn til den norske exoplaneten, må du gjøre det snart. Fristen for å sende inn forslag er 30. september 2019. Det kan du gjøre her.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Her er HD 68988, stjernen til planeten Norge skal gi navnet til, sammenliknet med sola. Illustrasjon: NASA</para></section>

Her er HD 68988, stjernen til planeten Norge skal gi navnet til, sammenliknet med sola. Illustrasjon: NASA

Selv om forslaget ditt ikke blir valgt, kan du likevel være med og bestemme hva Norges exoplanet skal hete. De 10 beste forslagene blir tatt ut, som så alle kan stemme på. Navnet blir klart i desember. 

Mer enn 100 land har fått tildelt en exoplanet ute i Melkeveien som de skal gi navnet på. Blant disse landene er også Sverige, Danmark og Finland.

Imens fortsetter jakten på exoplaneter som likner jorda.

Kontakt

Ørjan Vøllestad - Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) - Orjan@narom.no