Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
ESA

Full rulle med Rosetta

I mai sikter ESAs kometjeger Rosetta seg inn mot målet for sin ti år lange ferd gjennom rommet. Samtidig legger Rosettabussen ut på nordiske veier. Trondheim og Oslo får besøk av den rullende utstillingen.

Kometjegeren Rosetta ble skutt opp av den europeiske romorganisasjonen ESA i 2004. I mai begynner den en rekke manøvre for å nærme seg kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, selve målet for ferden gjennom rommet som startet i 2004.

Besøket på kometen vil gi kunnskap om hvordan forholdene i vårt solsystem var helt i startfasen, da sola og planetene ble dannet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Rosetta-trailerens reiserute i Norden. Foto: ESA</para></section>

Rosetta-trailerens reiserute i Norden. Foto: ESA

Rosetta på hjul

I mai legger også Rosetta-traileren ut på turné gjennom Norden. Det er bare å rulle med om du skulle være i Oslo eller Trondheim.

Den 5000 km lange turnéen starter i Finland i begynnelsen av mai og skal innom 16 byer i Finland, Norge, Sverige og Danmark i løpet to uker.

I Norge kommer Rosetta-traileren til Trondheim mandag 5. mai og blir stående på Gløshaugen på NTNU til tirsdag 6. mai.

I Oslo er det Fredrikkeplassen på Blindern som får besøk onsdag 7. og torsdag 8. mai. Les mer om hva som skjer i Oslo.

Selfie på kometen

Utstillingen inne i traileren er stappfull av informasjon og interaktive demonstrasjoner som forteller historien om oppdraget til romsonden og landingsenheten Philae. Og selvfølgelig får du også se modeller av både Rosetta og landeren Philae.

 For å få en følelse av hvordan kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko ser ut, er det laget en overflate slik forskerne tror den vil være når Philae skal lande i november.

Der kan det være fint å ta en selfie…

Kometjegerens videre planer

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Philae skal skilles fra Rosetta og lande på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i november 2014. Foto: ESA/ATG medialab</para></section>

Philae skal skilles fra Rosetta og lande på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i november 2014. Foto: ESA/ATG medialab

Rosetta når fram til kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i august. Den skal holde følge med kometen i ett år og observere hvordan overflaten blir oppvarmet etter hvert som kometen nærmer seg sola.

I november skal Rosetta gjøre et dristig forsøk på å sette en liten landingsenhet ned på overflaten av kometen, se animasjon her.

Enheten kalles Philae og skal barduneres fast.

Dette er noe av det mest kompliserte ESA har forsøkt på, og det er knyttet stor spenning til selve landingen.

Kontakt:

Marianne Moen, Norsk Romsenter, 48063743 marianne.moen@spacecentre.no