Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Columbus, det europeiske laboratoriet på den internasjonale romstasjonen, i juli 2013. Foto: ESA/NASA
ESA/NASA

Forsøk mot aldring i rommet

Et nytt eksperiment på romstasjonen kan blant annet hjelpe mot aldring.

Forsøket heter Nano Antioxidants og skal teste effekten av antioksidanter mot blant annet vanlige følger av aldring, som tap av muskelmasse, hjerteproblemer, og Parkinsons sykdom.

Nano Antioxidants ble skutt opp til den internasjonale romstasjonen 4. mai 2019, med et Dragon-fartøy fra firmaet SpaceX.

Med i nyttelasten var også andre eksperimenter, utstyr og forsyninger til astronautene som jobber og bor på kjempelaboratoriet i rommet.

Det foregår mye biologisk og medisinsk forskning på romstasjonen. For eksempel er CiRIS i Trondheim med på et eksperiment som skal teste lungeceller i rommet.

Muskelceller og nanopartikler

Nano Antioxidants består av levende celler som har blitt tilsatt bitte små keramiske partikler. Disse partiklene inneholder et stoff som beskytter cellene mot oksidativt stress, som fører til blant annet aldring.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Forsøket Nano Antioxidants gjøres klar for oppskyting. Foto: NASA</para></section>

Forsøket Nano Antioxidants gjøres klar for oppskyting. Foto: NASA

Cellene og de mikroskopiske partiklene skal vokse sammen i rommet i seks dager for å teste hvordan vektløshet, kunstig tyngdekraft og kosmisk stråling påvirker dem.

Det skjer i en spesiell inkubator for biologiske forsøk i Columbus, det europeiske laboratoriet på romstasjonen.

Fører medisin helt inn i cellene

De ørsmå keramiske partiklene i forsøket kalles for nanoceria.

- Nanoceria har blitt designet i vårt laboratorium og viser en svært lovende antioksidativ effekt. Dermed kan de beskytte celler og organismer mot skadene fra oksidativt stress, sier Gianni Ciofani til ESA. Han er forsker ved det italienske Instituttet for Teknologi og leder av forsøket.

Liknende nanopartikler har blitt brukt i medisinsk forskning på jorda, men dette er en av de første gangene det skjer i rommet.

Nanoceriaene blir tatt opp av cellene som de blandes med og finnes etterpå igjen i hele cellen. Bilde finner du her.

Dermed kan nanoceriaene brukes til å føre antioksidanter helt inn i celler, uten bruk av piller eller sprøyter. Effekten vil også vare lenger, i opp til flere uker.

Liknende nanopartikler har forlenget levetiden til nerveceller fra mennesker og hele fluer i andre forsøk.

Utsettes for vektløshet og kosmisk stråling

Nanoceriaer var i rommet for første gang i 2017. Da ble muskelceller med nanoceriaer som inneholdt antioksidant skutt opp til romstasjonen hvor de vokste sammen i 3 dager. Dette forsøket viste at nanoceriaene var stabile og kunne beskytte muskelcellene.

Denne gangen skal muskelceller med nanoceriaer og antioksidant vokse sammen på romstasjonen i seks dager for å fordoble tiden de er utsatt for vektløsheten og den kosmiske strålingen i rommet.

Cellene med nanoceriaene vil vokse i 30 grader Celsius i Kubik, en spesiell inkubator med sentrifuge som kan etterlikne effekten av tyngdekraft.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Kubik, en inkubator med sentrifuge som kan etterlikne ulike mengder tyngdekraft, i Columbus-laboratoriet på romstasjonen. Foto: ESA</para></section>

Kubik, en inkubator med sentrifuge som kan etterlikne ulike mengder tyngdekraft, i Columbus-laboratoriet på romstasjonen. Foto: ESA

Her skal halvparten av cellene vokse i vektløshet, men resten skal vokse i like mye tyngdekraft som det er på jorda.

Når forsøket er ferdig stoppes veksten av cellene og de oppbevares så i minus 80 grader Celsius i en spesialfryser, til de kan sendes tilbake til jorda for analyse.

Samtidig vokser samme type celler med nanoceria og antioksidanter på jorda, like lenge som dem i rommet. Slik vil forskerne kunne se om endringene i cellene skyldes vektløshet eller kosmisk stråling.

Gjøre lange opphold i rommet og aldring lettere

Å være i rommet utsetter både celler og mennesker for oksidativt stress. Under lange romferder mister astronautene bein- og muskelmasse, og både hjerte- og karsystem, immunsystem, lunger, øyne og hjerne endrer seg. Det skjer til og med forandringer på genetisk nivå.

Dermed er rommet et bra sted å forske på effekten av oksidativt stress. Denne forskningen vil kunne hjelpe mot for eksempel muskelsvinn, beinskjørhet, hjertesvikt, Parkinsons sykdom, eller aldring generelt, og kanskje til og med rynker!

For astronauter som skal jobbe og bo på Gateway, den planlagte romstasjonen i bane rundt månen, eller ta den lange turen til Mars, kan medisiner mot oksidativt stress gjøre oppholdet i rommet til en mindre påkjenning.