Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
CIMON er den første kunstige intelligensen på romstasjonen. Foto: DLR/T. Bourry/ESA
DLR/T. Bourry/ESA

Første kunstige intelligens på romstasjonen

Kunstig intelligens blir nødvendig på lange romferder i fremtiden.

Crew Interactive Mobile Companion (CIMON) er den første kunstige intellingensen til å bli skutt opp til den internasjonale romstasjonen.

Her skal CIMON hjelpe den tyske romfareren Alexander Gerst i tre eksperimenter.

CIMON og Alexander skal utføre et forsøk med krystallvekst i rommet, løse Rubiks kube og gjøre et komplekst medisinsk eksperiment sammen.

Den kunstige intelligensen vil kunne svare på spørsmål om eksperimentene, hente opp informasjon, foto og video om det som skal gjøres og fungere som et intelligent flygende kamera.

Vet hvem den snakker med

Den kunstige intelligensen sitter i en 32 centimeter stor og 5 kilo tung sfære. Takket være kamera og ansiktsgjenkjennelse vet CIMON hvem den snakker med.

CIMON er også utstyrt med et eget ansikt, animert på en skjerm i sfæren, og kan fly sakte rundt i vektløsheten på romstasjonen ved hjelp av luftdyser.

Den kunstige intelligensen er bygget av Airbus på oppdrag av den tyske romorganisasjonen DLR. Datafirmaet IBM sin kunstige intelligens Watson er grunnlaget for CIMON.

Du lese mer om CIMON her.

Kritisk for å leve borte fra jorda

Forsøkene med CIMON på romstasjonen blir viktig, for på lange romferder i fremtiden kan astronautene være helt avhengige av å ha med seg kunstig intelligens.

- Kunstig intelligens som gir tilgang til informasjonen som romfarerne trenger når de trenger den, er kritisk for å kunne sende mennesker lenger og lenger bort fra jorda, sa Kirk Shireman, leder for romstasjonsprogrammet ved NASA, på en pressekonferanse nylig.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>CIMON i forgrunnen med sine skapere. F.v. Christian Karrasch, prosjektleder for CIMON ved DLR, Till Eisenberg, prosjektleder for CIMON ved Airbus, og Christoph Kossl, systemingeniør ved Airbus. Foto: DLR/T. Bourry/ESA</para></section>

CIMON i forgrunnen med sine skapere. F.v. Christian Karrasch, prosjektleder for CIMON ved DLR, Till Eisenberg, prosjektleder for CIMON ved Airbus, og Christoph Kossl, systemingeniør ved Airbus. Foto: DLR/T. Bourry/ESA

Også Christian Karrasch, prosjektleder for CIMON ved DLR, er enig i dette.

- Når romfarere drar til månen eller Mars må de klare seg selv, men med kunstig intelligens vil de potensielt kunne ha adgang til hele menneskehetens kunnskap, sa Karrasch til Space.com.

Robot og superdatamaskin finnes allerede på romstasjonen.