Meny
Når ESAs astronaut Andreas Mogensen skytes opp til romstasjonen i 2015 blir han den første dansken i rommet.
Oppskytingen er lagt til den 30. september 2015 fra den russiske kosmodromen i Bajkonur i Kasakhstan.
ESAs danske astronaut, Andreas Mogensen, under trening på romvandring hos NASA. Foto: NASA/ESA-J.Blair
Derfra vil en Sojus-kapsel og Sojus-bærerakett frakte den danske astronauten til et 10 dager langt opphold på den internasjonale romstasjonen.
- Oppdraget i rommet oppfyller en drøm jeg har hatt hele livet, og trent og jobbet hardt for i mange år, sier Andreas Mogensen til ESAs nettside. Han føler seg beæret over å representere Danmark og Europa i rommet.
Mogensen ble tatt ut som ny astronaut hos ESA i 2009 sammen med fem andre kvinner og menn fra ulike europeiske land.
I 2010 fullførte han den grunnleggende astronauttreningen. Deretter jobbet han ved kontrollsenteret for Columbus, det europeiske laboratoriet ombord på romstasjonen, i München.
Astronauter på trening i Sicilias huler briefes før nedstigningen. Danske Andreas Mogensen synes lengst til høyre. Foto: ESA/V. Crobu
Siden Mogensen har en doktorgrad i romingeniørkunst fra University of Texas, har han også vært med på å utforme styrings-, navigasjons-, og kontrollsystemer for et månelandingsfartøy ved ESTEC, ESAs senter i Nederland.
Men før oppdraget på romstasjonen i 2015 venter mye trening. Det vil foregå over hele verden, ved ESAs astronautsenter i Darmstadt i Tyskland, ved NASAs Johnson Space Center i Houston, ved det russiske astronautsenteret i Star City utenfor Moskva, samt i Japan og Canada.
Selv om Mogensen selv ikke skal være i rommet så lenge, skal han prøve ut ny teknologi som skal hjelpe mennesker med å oppholde seg i rommet og dra lenger ut i solsystemet.
Det gjelder blant annet et nytt system som stimulerer muskler ved hjelp av elektrisitet, for å motvirke tapet av muskel- og beinmasse som skjer i vektløshet.
En annen måte å gjøre dette på er å bruke en spesiell drakt, en såkalt skinsuit, som er elastisk og stram nok til å etterlikne effekten som jordas tyngdekraft har på kroppen. Mogensen skal teste et slikt plagg.
Mogensen skal også prøve ut et nytt og mobilt verktøy for kommunikasjon med jorda og med andre astronauter.
Christer Fuglesang på romvandring utenfor romstasjonen i 2006. Foto: NASA/ESA
I fremtiden kan dette systemet også gjøre at publikum på jorda kan følge med på hva astronautene gjør i sanntid og være "med" dem på jobb i rommet.
Mogensen blir første danske i rommet og den andre skandinaven, etter norsksvenske Christer Fuglesang, som var på romstasjonen i 2006 og 2009.
Du kan lese mer om livet som astronaut i Andreas Mogensens blogg her.
Temaet for årets Spaceport Norway er sikkerhet i rommet
Bli med på kurs hos Norsk Romsenter sammen med International Space University...
Blue Justice Ocean Surveillance Programme ble lansert 7. september 2023 hos N...
Slik skal navigasjonssatellittene i Galileo bedre takle dårlig romvær.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.