Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Norsk Romsenter

Får en satellitt oppkalt etter seg

Shriya fra Stavanger vant tegnekonkurransen til Galileo.

Galileo-satellittene er en del av et nytt europeisk navigasjonssystem. I likhet med det amerikanske GPS-systemet forteller Galileo oss hvor vi er, men enda mer nøyaktig enn GPS.

Dette er viktig for all trafikk og transport, men også for bygging av veier, jernbanelinjer, bygninger, broer og mye annet.

I tillegg gir disse satellittene helt nøyaktig tid, som brukes av blant annet store datasystemer, finansielle transaksjoner og strømnettet.

Galileo-satellittene kan også fange opp signaler fra folk som er i nød, til havs eller på land, og sender disse signalene videre til redningssentralen.

Fikk inn mer enn 500 tegninger

I november 2019 kunne alle barn mellom 6 og 11 år i Norge være med på en spesiell tegnekonkurranse.

Her skulle vinneren få en av satellittene i det europeiske navigasjonssystemet Galileo oppkalt etter seg.

Konkurransen ble arrangert av Europakommisjonen, og det har vært tilsvarende konkurranser i alle EU-land.

EUs delegasjon til Norge hadde ansvar for gjennomføringen i Norge, og Norsk Romsenter var medarrangør.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Shriya med familien sin, æresgjester og skoleklasser fra Tøyen på prisutdeling hos Norsk Romsenter. Foto: Norsk Romsenter</para></section>

Shriya med familien sin, æresgjester og skoleklasser fra Tøyen på prisutdeling hos Norsk Romsenter. Foto: Norsk Romsenter

Deltakerne ble bedt om å tegne sin drøm om verdensrommet, som stjerner, planeter, raketter, astronauter eller romvesener.

Konkurransen ble lansert med stor ståhei på Grav skole i Bærum 20. november 2019, sammen med Norsk Romsenter, EUs delegasjon til Norge og NRK Super.

Vanskelig å velge

Det kom inn i alt 516 tegninger fra hele landet. Først ble de 30 beste tegningene plukket ut til vurdering.

Juryen bestod av statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet, direktør i Norsk Romsenter Christian Hauglie-Hanssen, tegner i NRK Martin Aas og ambassaderåd ved EUs delegasjon til Norge Wolfgang Behrendt. De presenterte vinnerbidraget under prisutdelingen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Shriya med vinnerbidraget foran noen av de 30 beste bidragene som kom inn til tegnekonkurransen. Foto: Norsk Romsenter</para></section>

Shriya med vinnerbidraget foran noen av de 30 beste bidragene som kom inn til tegnekonkurransen. Foto: Norsk Romsenter

Tegningene ble valgt ut etter hvor tydelig de viste tegnerens visjon om rommet, originalitet, komposisjon, kunstneriske ferdigheter og helhetsinntrykk.

Bidragene som kom inn viste et enormt spekter i fantasi, tegneteknikker og fargevalg, og det var en vanskelig oppgave å kåre en vinner.

- Vi er svært imponerte over finalistene, deres kreativitet og barnas kunstneriske ferdigheter, sa juryformann Wolfgang Behrendt etter at utvelgelsen var ferdig.

Hvem er vinneren og hva tegnet hun?

Vinneren av tegnekonkurransen er Shriya Avinash Salgarkar. Hun går i fjerde klasse på den Internasjonale Skolen i Stavanger.

Shriya tegnet en jente med langt hår som står på en stein og ser på solnedgangen, månen, planetene, stjernene og universet. Rundt jenta er det grønt gress, et tre og en ulv.

- Da jeg hørte at temaet var å tegne vår drøm om universet, så jeg for meg selv som stod på en stein og kikket på universet, sier Shriya. Jenta på tegningen har langt hår fordi hun alltid har drømt om å ha langt hår.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Shriya vant også en modell av en Galileo-satellitt, av liknende type som vil bli oppkalt etter henne. Foto: Norsk Romsenter</para></section>

Shriya vant også en modell av en Galileo-satellitt, av liknende type som vil bli oppkalt etter henne. Foto: Norsk Romsenter

Shriya leste om planetene på nettet for å finne den rette fargen til dem, slik at de skulle se ekte ut. Scenen i solnedgangen representerer også Norges vakre natur.

- Jeg er veldig spent og glad over å få en satellitt oppkalt etter meg, sier Shriya.

Stor feiring hos Norsk Romsenter

Hun og familien hennes fikk en hyggelig dag i Oslo der Norsk Romsenter og EUs delegasjon til Norge hadde invitert til stor feiring av vinneren.

Etter en høytidelig premieutdeling med stor kakefeiring, ble Shirya og storesøster Trisha med på foredrag om rommet sammen med skoleklasser fra Tøyen som var invitert til prisutdelingen.

Shriya beskriver dagen på Norsk Romsenter som en av de beste i sitt liv.

- Alle gjestene var kjempehyggelige og det var fint å prate med dem. Kaken som vi feiret med hadde et bilde av tegningen min. Jeg følte meg så satt pris på, sier Shriya.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Etter prisutelingen ble det kake for alle som var på besøk hos Norsk Romsenter.</para></section>

Etter prisutelingen ble det kake for alle som var på besøk hos Norsk Romsenter.

Etter prisutdelingen svarte hun på spørsmål fra de jevnaldrende gjestene fra Tøyen. Deretter var det omvisning på Norsk Romsenter og møte med folk som har rommet som sin arbeidsdag.

Shriya får ikke bare navnet sitt på en ekte Galileo-satellitt. Hun ble også overrakt en modell av en Galileo-satellitt som hadde navnet hennes på seg.

Fra Norsk Romsenter fikk Shriya og familien hennes en reise til nyåpnete Spaceship Aurora på Andøya Space Center.

Galileo er bra for Norge

Til nå har 27 av de i alt 30 satellittene i Galileo fått navn fra vinnerne av liknende tegnekonkurranser i ulike land. Satellitten som blir oppkalt etter Shriya skytes opp i 2021.

Det er EU som eier og styrer Galileo-satellittene, men Norge er med i programmet som bruker dem.

En rapport viste nylig at det lønner seg for Norge å være med i de europeiske romprogrammene Galileo og Copernicus.

Kontakt

Marianne Moen – Avdelingsdirektør, kommunikasjon - Norsk Romsenter – 480 63 743