Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Sample Fetch Rover skal bygges av den europeiske romorganisasjonen ESA og finne igjen prøvene på Mars. Illustrasjon: ESA/ATG medialab
ESA/ATG medialab

Europeisk rover skal hente prøver på Mars

Sample Fetch Rover skal samle inn prøvene fra Perseverance for å sende dem til jorda.

NASAs nye rover Perseverance skytes opp til Mars i juli. Her skal Perseverance lete etter spor av vann og liv, blant annet ved hjelp av den norske georadaren Rimfax.

Selv om Perseverance har et nytt og avansert minilaboratorium for å analysere prøvene den tar på Mars, vil det å kunne undersøke slike prøver på jorda være bokstavlig talt en annen verden.

Derfor ønsker NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA å sende prøver fra Mars til jorda.

I dette prosjektet, som heter Mars Sample Return, skal Perseverance ta opp til 36 prøver av berggrunnen og atmosfæren på Mars.

Finner prøvene selv

For å frakte prøvene til jorda, skal NASA bygge landingsfartøyet Sample Retrieval Lander. Den vil lande i nærheten av prøvene i 2026.

Med seg har Sample Retrieval Lander en liten og svært bevegelig rover som skal finne og plukke opp de små beholderne med prøver.

Denne roveren heter Sample Fetch Rover og skal bygges av den europeiske romorganisasjonen ESA. Det gjøres i samarbeid med Airbus ved Stevenage i Storbritannia, og den canadiske romorganisasjonen CSA.

Sample Fetch Rover vil kjøre cirka 200 meter per dag, til sammen 20 kilometer i alt. Ved hjelp av kunstig intelligens vil den på egenhånd finne prøvene, som kan være dekket av sand.

Hentes til jorda med tre oppskytinger

Roveren vil plukke opp prøvene ved hjelp av en robotarm og kjøre dem til et annet planlagt NASA-fartøy, Mars Ascent Vehicle. Her vil roveren sette prøvene inn i en spesiallaget kapsel på størrelse med en basketball.

Denne kapselen skytes opp til bane rundt Mars. Her vil et annet romfartøy fra ESA, Earth Return Orbiter, fange inn kapselen og ta den med tilbake til jorda.

Kapselen med prøvene vil lande i ørkenen i Utah i 2031 og bli fraktet til et spesiallaboratorium for steril testing. Les mer om hva som vil skje med prøvene på jorda her.

Men først skal Perseverance skytes opp i sommer, og den nye europeiske Mars-roveren, Rosalind, i 2022.

Kontakt

Marianne Vinje Tantillo – Fagsjef, bemannet romfart og utforsking – Norsk Romsenter – 988 82 638