Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Space Rider vil skytes opp med en Vega-bærerakett, ha eksperimenter i rommet i to måneder, og lande som et glidefly med fallskjerm. Illustrasjon: ESA
ESA

Europeisk mini-romferge kan være klar i 2022

Space Rider er et nytt gjenbrukbart europeisk romfartøy.

Her skal vitenskapelige eksperimenter, testing av ny teknologi, og utvikling av utstyr som skal brukes lenger ute i rommet utføres.

Det nye romfartøyet vil tilby noen av de samme tjenestene som en liten romferge, en ubemannet romstasjon, eller en satellitt.

På samme måte som en romferge kan Space Rider ta større nyttelaster opp i bane rundt jorda. Så mye som 800 kilo eller et samlet volum på 1200 liter nyttelast får plass i lasterommet.

Nyttelasten blir med ned igjen til jorda når Space Rider lander. Det er viktig for de fleste forsøk, selv om de utføres i rommet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Space Rider vil ha lasterom for eksperimenter, og rakettmotorer og instrumenter for avansert flygning og baneendringer. Illustrasjon: ESA</para></section>

Space Rider vil ha lasterom for eksperimenter, og rakettmotorer og instrumenter for avansert flygning og baneendringer. Illustrasjon: ESA

I likhet med en romstasjon vil Space Rider sørge for et kontrollert miljø for nyttelasten, tilgang til strøm, samt muligheten for å lese ned data til jorda mens forsøkene pågår. Det øker typen av eksperimenter som kan gjøres ombord.

Som en satellitt kan Space Rider forflytte seg til ulike baner og vende ulike sider ut mot rommet eller ned mot jorda, alt etter som forsøkene ombord trenger det.

Tilbyr kommersielle romferder

Space Rider kan være i rommet i opptil to måneder av gangen, og lander som et glidefly ved hjelp av fallskjerm og hjul.

Hver Space Rider vil kunne gjenbrukes opp til fem ganger, og trenger minimalt med utskifting av utstyr og instrumenter før den kan skytes opp på nytt.

Det nye romfartøyet bruker kommersielt tilgjengelige deler i så stor grad som mulig. Det gjør byggingen og klargjøringen til neste oppskyting raskere og billigere.

Slik vil Space Rider kunne tilby tjenester til det raskt voksende markedet for kommersielle romferder. Alt til en konkurransedyktig pris og kort ventetid til oppskyting.

Må godkjennes i år

Space Rider er basert på romfartøyet Intermediate eXperimental Vehicle som har hatt flere vellykkete tester.

Mini-romfergen bygges av den europeiske romorganisasjonen ESA og har passert flere milepæler i utviklingen frem mot ferdig romfartøy.

Space Rider skal skytes opp med den europeiske bæreraketten Vega-C. Det kan skje fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guiana allerede i 2022.

Men først må Space Rider få grønt lys av de europeiske romministrene på Space 19+ i høst.