Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Den jordliknende exoplaneten TRAPPIST-1f kan ha flytende vann og nedbør på overflaten. Grafikk: NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

Et bilde av rommet sier mer enn tusen ord

Skarpe fotografier formidler romorganisasjonenes aktiviteter. Men også illustrasjoner av rommet trengs. Slik blir de til.

Flere fenomener og oppdagelser i rommet er det ikke alltid mulig å få gode bilder av, som for eksempel svarte hull, små asteroider eller fjerne exoplaneter.

Til å visualisere og presentere dette trengs illustrasjoner, og de blir laget av egne kunstnere som har spesialisert seg på vitenskapelige illustrasjoner.

Basert på vitenskapelige data

Da NASA skulle vise frem stjernesystemet TRAPPIST-1, var det Robert Hurt og Tim Pyle ved Caltech i California som fikk oppgaven med å lage illustrasjonene av disse exoplanetene som er på størrelse med jorda.

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/MjIg3GPiFcg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Robert Hurt har doktorgrad i astrofysikk, mens Tim Pyle er en multimediekunstner som tidligere jobbet i Hollywood. De forskjellige bakgrunnene gjør at de to utfyller hverandre.

De to illustratørene jobber tett sammen med forskerne for å få illustrasjonene så vitenskapelig riktig som mulig. Blant annet brukte de data fra teleskoper for å vise TRAPPIST-planetenes diameter, masse, fargen på atmosfæren deres og hvor mye lys de får fra stjernen sin.

Kompromisser må til

Når vitenskap møter kunst blir det noen ganger uenigheter.

Exoplaneten TRAPPIST-1d har en dagside som hele tiden er belyst av stjernen og en nattside som ligger i konstant mørke. Derfor er dagsiden tørr og varm og nattsiden dekket av is.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Stjernesystemet TRAPPIST-1 har syv planeter på størrelse med jorda. Flere av dem kan ha flytende vann. Grafikk: NASA/JPL-Caltech</para></section>

Stjernesystemet TRAPPIST-1 har syv planeter på størrelse med jorda. Flere av dem kan ha flytende vann. Grafikk: NASA/JPL-Caltech

Men mellom de to sidene finnes en smal sone hvor temperaturen er slik at vann kan være flytende.

Forskerne likte ikke de to illustratørenes første skisse av TRAPPIST-1d. Den hadde for mye vann på dagsiden.

-Om vi ikke viste litt vann nær dagsiden, ville ingen kunne se at det kanskje finnes vann på denne planeten, sier Hurt.

Dermed måtte et kompromiss til og den ferdige illustrasjonen viser mer vann på planetens dagside enn forskerne forventer å finne.

Forskerne lærer av kunsten

Noen ganger lærer også forskerne nye ting fra romillustrasjonene.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Slik kan været på en brun dvergstjerne se ut. Grafikk: NASA/JPL-Caltech</para></section>

Slik kan været på en brun dvergstjerne se ut. Grafikk: NASA/JPL-Caltech

Forskerne mente først at sollyset på planetene i TRAPPIST-systemet ville se rødt ut og dermed gjøre blå objekter som hav vanskelig å oppdage.

Men da Hurt undersøkte nærmere og konsulterte med en spesialist, viste det seg at lyset på disse exoplanetene vil se oransje ut, som fra en svak lyspære.

-Målet for en vitenskapelig illustrasjon er å vekke publikums interesse, gi dem lyst til å vite mer og vise hva vitenskapen vet om det spesifikke objektet, sier Hurt.