Meny
Store muligheter for startups som satser på romteknologi.
Mer enn hundre deltagere feiret åpningen av ESAs innovasjonssenter på Kjeller Innovasjon.
Det var fullt hus da ESAs nye inkubasjonssenter åpnet i Kunnskapens Hus på Kjeller fredag 31. august.
Deltagerne kom fra oppstartsbedrifter, innovasjonsmiljøer, rombedrifter, investorer, institutter og etater for å markere etableringen av ESAs første Business Incubation Centre (BIC) i Norge. Senteret skal drives av Kjeller Innovasjon.
ESAs norske BIC skal velge ut og hjelpe oppstartsbedrifter som vil utvikle nye produkter, applikasjoner eller tjenester basert på forskning eller teknologi fra rommet.
De mest lovende prosjektene kan få inntil 50 000 euro i støtte fra ESA og Innovasjon Norge.
I løpet av fem år skal ESA BIC Norway støtte i alt 25 bedrifter.
- Jeg er overbevist om at norske entreprenører og gründere vil gripe muligheten til å ta del i det voksende markedet for romteknologisk spin-off, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en videohilsen under åpningen.
Det finnes 20 tilsvarende sentre i ESA BIC-programmet.
Hvert år får cirka 150 nye bedrifter støtte, og mer enn 650 firmaer over hele Europa fått starthjelp i løpet av de 20 årene ordningen har eksistert.
- Ved å gjøre ESAs innsikt og teknologi tilgjengelig for nytenkende entreprenører gjennom teknologioverføringsprogrammer og inkubatorer, bidrar vi til at Europas investeringer i romforskning og utvikling gir nye jobber og næringsvirksomhet, sa generaldirektør Jan Wörner da han signerte avtalen på vegne av ESA.
Bra stemning under signering av avtalen mellom ESA og Kjeller Innovasjon. Jan Wörner, ESAs generaldirektør (t.v.) og Ralph W. Bernstein, direktør Kjeller Innovasjon.
Ralph W. Bernstein, adm.dir. ved Kjeller Innovasjon, la vekt på mulighetene som ESA BIC Norway åpner for gründere og selskaper i bransjer utenfor romsektoren.
Adm.dir. Christian Hauglie-Hanssen ved Norsk Romsenter understreket at mulighetene som åpner seg er mange, men at senterets oppgave er å finne de beste prosjektene i jungelen av spenstige ideer og luftige forretningsplaner.
Landbruksroboten fra Saga Robotics bidro praktisk til innvielsen til ved å holde snoren da Jan Wörner klippet.
Roboten er utviklet av forskere ved NMBU og bruker satellittdata til alt – fra frakt av grønnsakskasser til å UV-bestråle planter mot meldugg.
Senteret ledes av Kjeller Innovasjon, sammen med Validé, Validé, Norinnova, StartupLab, Spaceport Norway og Norsk Romsenter som noen av samarbeidspartnerne.
Kontakt: Bjørn Ottar Elseth, Norsk Romsenter, 905 74 985 bjorn.elseth@spacecentre.no
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.