Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
På sin første romferd drar Orion ubemannet utenfor månens bane for å teste alle systemene ombord. Illustrasjon: NASA
NASA

Dette trenger romfartøy for langtur

Det nye romfartøyet Orion skal ta astronauter til månen og Mars.

De store romorganisasjonene ønsker seg tilbake til månen og helt til Mars.

Men å dra langt ut i rommet krever et nytt romfartøy. Det heter Orion og bygges av NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA sammen.

På sin aller første ferd, kalt Exploration Mission 1, skal Orion dra mer enn 65 000 kilometer bortenfor månens bane, men først uten romfarere. (Mer detaljer i videoen nedenfor.)

Her er de fem viktigste systemene Orion har ombord

1. Systemer for overlevelse

Slike såkalte livsstøttesystemer må både være ekstremt pålitelige, ta så liten plass og ha så lav vekt som overhodet mulig. Et avansert system for fjerning av CO2 og fuktighet fra luften i Orion holder på å testes på romstasjonen.

For at så mye plass som mulig kan brukes på forsyninger til romfarerne, må luft og vann ombord resirkuleres.

2. Rakettmotorer

Et fartøy som skal dra langt bort fra jorda trenger ekstremt nøyaktige og pålitelige rakettmotorer slik at romfarerne kommer seg trygt dit de skal og hjem igjen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Orion med den europeiske service-modulen plassert under den kapselformete boenheten. Grafikk: ESA/D. Ducros</para></section>

Orion med den europeiske service-modulen plassert under den kapselformete boenheten. Grafikk: ESA/D. Ducros

På Orion sitter rakettmotorene på den europeiske servicemodulen. Her er det én hovedmotor med reservemotor. I tillegg er det 31 mindre rakettmotorer av ulike størrelse som brukes til å finstyre romfartøyet.

3. Varmeskjold

Jo lenger ut i rommet et fartøy har vært, jo større hastighet har det når det kommer tilbake til jorda. Og jo større hastighet, jo varmere blir det når romfartøyet skal gjennom jordas atmosfære for å lande.

Når Orion kommer tilbake fra månen vil romfartøyet ha en fart på mer enn 40 000 kilometer i timen. Temperaturen utenfor kan komme opp i 2700 grader Celsius. Derfor har Orion det største varmeskjoldet som har blitt bygget.

4. Beskyttelse mot stråling

Romfartøy som drar utenfor jordas magnetfelt risikerer stråling både fra sola og andre kilder i rommet.

Slik stråling kan skade både elektronisk utstyr og mennesker. Orion har fire spesiallagete datamaskiner som er helt like, samt en reservedatamaskin, slik at romfartøyet kan styres selv etter mye stråling.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>NASAs nye og enorme bæreraketter i Space Launch System hadde en vellykket test 28. juni 2016. Space Launch System skal frakte astronauter til månen og til Mars. Foto: NASA/B. Ingalls </para></section>

NASAs nye og enorme bæreraketter i Space Launch System hadde en vellykket test 28. juni 2016. Space Launch System skal frakte astronauter til månen og til Mars. Foto: NASA/B. Ingalls 

Romfarerne har et lite tilfluktssted under bomodulen. En vest som skal beskytte mot stråling skal testes på Orions første ferd.

5. Sikker navigasjon og kommunikasjon

Romstasjonen kommuniserer med jorda ved hjelp av satellitter. Romfartøy som skal lenger ut i rommet vil måtte kommunisere ved hjelp av Deep Space Network.

Dette er et internasjonalt system av antenner og bakkestasjoner som brukes for å snakke med romsonder ute i solsystemet. Orion har reservesystemer både for kommunikasjon og navigasjon som kan ta over for hovedsystemene.