Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Enorme stormer sirkler nordpolen på Jupiter, her sett av romsonden Juno. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM
NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

Dette skal nytt romteleskop undersøke først

Romteleskopet James Webb, Hubbles arvtaker, begynner å bli klar.

Romteleskopet Hubble har revolusjonert astronomien og det vi vet om planetene i solsystemet vårt, om Melkeveien, de andre galaksene, og resten av universet.

I år feirer Hubble sitt 30-årsjubileum. James Webb, et enda mer skarpsynt og avansert romteleskop, er snart klart til å ta over jobben fra Hubble.

Romteleskopet James Webb skal skytes opp i slutten av 2021. Deretter skal det kjøres inn, testes og kalibreres grundig.

Hva blir det første som det flunkende nye romteleskopet skal undersøke?

En gassplanet og dens store måner

Det nye romteleskopets første mål blir Jupiter og dens store måner Io og Ganymedes.

Webb skal blant annet undersøke Jupiters enorme stormer (som i bildet øverst i artikkelen), komplekse skylag, kjemiske sammensetning, varierende temperaturgradient, sterke nordlys, og nesten usynlige ringer, samt Io og Ganymedes sin atmosfære og overflate.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Vulkanutbrudd (øverst i blått) på Io, en av Jupiters største måner. Foto: NASA/JPL/DLR</para></section>

Vulkanutbrudd (øverst i blått) på Io, en av Jupiters største måner. Foto: NASA/JPL/DLR

Her skal Webb forske på vulkanene til Io, som er noen av de største og mest aktive i solsystemet, og havet som kan finnes under isskallet til Ganymedes.

Jobben skal utføres av en gruppe på mer enn 40 forskere, ledet av astronomene Imke de Pater ved University of California i Berkeley i USA og Thierry Fouchet ved Observatoire de Paris i Frankrike.

- Fordi Jupiter er så lyssterk og Webbs instrumenter så følsomme, blir det å undersøke både gassplaneten og dens mye svakere ringer og måner en bra test på hvordan vi kan få mest mulig ut av det nye og innovative romteleskopet, sier de Pater til NASA.

Ikke noe romteleskop klarer alt alene

Det astronomene lærer ved ved å bruke det nye romteleskopet på Jupiter, Io, Ganymedes, kommer til nytte når de skal undersøke andre planeter i solsystemet og lenger ut i rommet ved hjelp av Webb.

Observasjonene med Webb-teleskopet kombineres med og utfylles av dataene til store teleskoper på bakken.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Det nye romteleskopet James Webb skal ta over for Hubble. Her settes speilet på plass over resten av teleskopet. Foto: NASA/C. Gunn</para></section>

Det nye romteleskopet James Webb skal ta over for Hubble. Her settes speilet på plass over resten av teleskopet. Foto: NASA/C. Gunn

- Ikke noe romteleskop eller romsonde kan gjøre alt alene, derfor er vi svært spent på å få data fra flere ulike observatorier, for det kan fortelle oss mye mer enn det vi får vite fra bare ett teleskop, sier Michael Wong ved University of California i Berkeley.

Romteleskopet Webb skal forske på himmellegemene i vårt eget solsystem og utenfor, samt Melkeveien, andre galakser og resten av universet.

I 2022 skytes romsonden Juice opp. Den skal undersøke Jupiter og dens store måner på nært hold, blant annet ved hjelp av norsk teknologi.