Meny
Orion skal frakte romfarere til månen. ESA og europeisk industri er med.
Orion består av en romkapsel som astronautene skal sitte inne i og lande på jorda med når de kommer tilbake. Denne romkapselen er bygget av Lockheed Martin med underleverandører for NASA.
Under kapselen sitter servicemodulen, som sørger for strøm til resten av fartøyet, samt luft, vann og forsyninger for mannskapet. Servicemodulen er bygget av Airbus med underleverandører for den europeiske romorganisasjonen ESA.
ESA er med på de nye måneferdene i Artemis-programmet og skal levere tre servicemoduler til.
Nå har det første Orion-fartøyet blitt satt sammen og fraktet til NASAs store testfasiliteter i Plum Brook i Ohio.
Her må Orion gjennom en rekke tester som alle romfartøy, romsonder og satellitter må for å vise at de klarer de utfordrende forholdene i rommet.
Det nye månefartøyet Orion måtte fraktes med spesialfly for å komme frem til NASA. Foto: NASA/B. Caswell
Orion skal først testes i et vakuumkammer i to måneder. Her blir den også utsatt for temperaturer fra minus 115 grader Celsius til 75 grader Celsuis.
Slike temperaturforskjeller vil Orion oppleve når den flyr fra jordas eller månens skygge til direkte sollys i rommet.
Etter dette vil Orion bli testet i to uker for å sjekke at elektronikken ombord ikke forstyrres av elektromagnetisk stråling.
Så fortsatte reisen for Orion frem til NASAs testfasiliteter i Ohio med spesiallastebil. 700 kraftlinjer hadde blitt tatt ned for å gi plass. Foto: NASA/B. Caswell
Det må ikke skje, for servicemodulen alene har til sammen 11 kilometer med ledninger, 33 rakettmotorer, seks tanker med drivstoff, og all teknologien som gjør at fartøyet kan fly og holde liv i astronautene.
- Med Orion skal romfarere dra lenger bort fra jorda enn noen andre mennesker har vært, så her er det ikke plass til feil, sier Philippe Berthe, leder for arbeidet med servicemodulen hos ESA.
Testene av Orion starter i desember 2019 og varer i fire måneder. Da vil en gruppe ingeniører, teknikere og andre eksperter jobbe 24 timer i døgnet, syv dager i uken, for å bli ferdig i tide.
Så sendes Orion til Kennedy Space Center i Florida for de siste forberedelsene før jomfruturen.
Denne ferden heter Artemis 1 og er den første av de nye bemannete måneferdene, som har fått navn etter Apollos tvillingsøster. Oppskytingen skjer tidligst i november 2020.
Da går ferden med NASAs nye kjemperaketter, Space Launch System, til månen. Etter 6 dager i bane der kommer Orion tilbake til jorda.
Men på den første flygningen skal Orion ikke ha astronauter ombord, kun teknologi som skal testes. Det skjer ikke før Artemis 2, en gang mellom 2022 og 2023. Litt senere skal Gateway, den nye romstasjonen i bane rundt månen bygges.
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.