Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Fysikkeksperimentet AMS-02 ble installert utenpå romstasjonen av astronauter i 2011. AMS-02 oppgraderes i november og desember 2019. Foto: ESA/NASA
ESA/NASA

Den største reparasjonen i rommet siden Hubble

AMS-02 jakter på mørk materie med norsk teknologi og oppgraderes nå.

Det store internasjonale fysikkeksperimentet Alpha Magnetic Spectrometer 02 (AMS-02) har sittet utenpå den internasjonale romstasjonen siden 2011.

AMS-02 undersøker høyenergetiske partikler og kosmisk stråling. Kanskje vil det kunne svare på hva den mystiske mørke materien og mørke energien er for noe.

Forskerne kan måle mørk materie og mørk energi. Universet inneholder mer mørk materie enn vanlig materie, som alt levende og alle himmellegemer består av.

Men ennå vet ingen helt hva mørk materie og mørk energi er for noe. Begge har likevel hatt en stor effekt på universets struktur i kosmisk skala, og kanskje til og med for livet på jorda.

Norske IDEAS har levert strålingsdetektorer til en rekke avanserte romsonder og forskningssatellitter. En av disse er AMS-02.

En annen romsonde med strålingsdetektor fra IDEAS er den europeiske romorganisasjonen ESAs Juice.

Denne romsonden skal undersøke Jupiters store ismåner og deres hav. Finnes det liv i disse havene?

Trent i månedsvis

AMS-02 var egentlig ment å vare i rommet i tre år. Men fysikkeksperimentet har klart seg så bra at det nå skal repareres og oppgraderes for å kunne fortsette jakten på mørk materie og mørk energi.

For å gjøre det trenger AMS-02 blant annet nytt kjølesystem og reparasjon av en lekkasje. Det er det bare astronautene på romstasjonen som kan ta seg av.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>ESAs italienske astronaut Luca Parmitano (til høyre) og NASAs astronaut Andrew Morgan skal oppgradere AMS-02 under flere romvandringer. Foto: ESA/NASA</para></section>

ESAs italienske astronaut Luca Parmitano (til høyre) og NASAs astronaut Andrew Morgan skal oppgradere AMS-02 under flere romvandringer. Foto: ESA/NASA

To av dem, ESAs italienske astronaut Luca Parmitano, og NASAs Andrew Morgan, har trent i månedsvis for å oppgradere AMS-02.

Først må de to komme seg opp på et av de minst tilgjengelige stedene på romstasjonens "armer", mellom gigantiske solcellepaneler og radiatorer.

Se romvandringen live og still spørsmål

Her må Luca og Andrew kutte og spleise åtte rør med kjølevæske, koble dem til det nye kjølesystemet, og sette på igjen en mengde strøm- og datakabler.

Dette blir det den mest utfordrende reparasjonen i bane siden romteleskopet Hubble ble ordnet i 1993.

Derfor er denne romvandringen bare den første av minst fire som må til for å oppgradere AMS-02.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Fysikkeksperimentet AMS-02 sitter utenpå romstasjonen, på en av "armene" mellom solcellepaneler og radiatorer. Foto: NASA</para></section>

Fysikkeksperimentet AMS-02 sitter utenpå romstasjonen, på en av "armene" mellom solcellepaneler og radiatorer. Foto: NASA

Den første romvandringen skjer fredag 15. november 2019, klokken 13 norsk tid. De første to timene av romvandringen blir sendt live her.

Du kan også stille spørsmål til kontrollrommet, ESA og forskerne som jobber med AMS-02 ved å skrive til @esaspaceflight eller @cern under emneknaggen #SpacewalkForAMS på Twitter.