Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Innsiden av Dragon V2, SpaceX sitt nye fartøy for bemannet romfartøy. Foto: SpaceX
SpaceX

Den private romfarten suser videre

En ny kapsel for bemannet romfart, flere tester av turistoppskytinger, og planer om britisk romhavn er i boks.

Selskapet SpaceX presenterte i forrige uke Dragon V2, et nytt romfartøy som skal frakte astronauter til og fra den internasjonale romstasjonen.

Dragon V2 kan frakte opp til syv astronauter og kan gjenbrukes raskt, inntil ti ganger etter hverandre.

Ifølge teknologimilliardær Elon Musk, grunnlegger og sjef for SpaceX, kan det nye romfartøyet lande som et helikopter hvor som helst på jorda ved hjelp av sine med sine landingsraketter.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Dragon V2 er firmaet SpaceX sitt nye romfartøy for transport av astronauter til og fra den internasjonale romstasjonen. Foto: SpaceX</para></section>

Dragon V2 er firmaet SpaceX sitt nye romfartøy for transport av astronauter til og fra den internasjonale romstasjonen. Foto: SpaceX

- Så lenge vi fortsetter å kaste bort raketter og romfartøy vil vi aldri få skikkelig tilgang til rommet fordi det vil være for kostbart, sa Musk da han avduket Dragon V2 torsdag 29. mai 2014.

I dag forsyner SpaceX romstasjonen ved hjelp av romkapselen Dragon og bæreraketten Falcon 9.

Virgin Galactic inn i luftrommet

Virgin Galactic, eid av den britiske milliardæren Richard Branson, annonserte i forrige uke at de hadde skrevet under på en avtale med Spaceport America i New Mexico i USA og de amerikanske luftfartsmyndighetene.

Avtalen omfattet hvordan rutinemessige oppskytinger med Virgin Galactics romfartøy SpaceShipTwo skal inngå i den kommersielle lufttrafikken over USA.

- Vi arbeider hardt med å få oppskytinger til å blir rimelige og rutinemessige, og den nye avtalen er et skritt nærmere målet, sa George Whitesides, sjefen for Virgin Galactic.

For tiden holder selskapet på å teste romfartøyet SpaceShipTwo og dets moderskip WhiteKnightTwo. Den nye avtalen sikrer også videre testing av disse.

Virgin Galactic planlegger å begynne de første kommersielle oppskytingene i slutten av 2014. Mer enn 600 kunder har allerede betalt de 250 000 amerikanske dollarene som en tur opp i atmosfæren koster.

Romhavn i Skottland

Men det er ikke bare i New Mexico det planlegges romhavn for oppskyting av fremtidens romturister.

Den britiske romorganisasjonen UK Space Agency (UKSA) holder på med en rapport om utviklingen av en romhavn i Storbritannia i løpet av de neste fem årene.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>SpaceShipTwo, Virgin Galactics fartøy for romturisme, under testflyging over Spaceport America i New Mexico. Foto: Virgin Galactic/M. Greenberg</para></section>

SpaceShipTwo, Virgin Galactics fartøy for romturisme, under testflyging over Spaceport America i New Mexico. Foto: Virgin Galactic/M. Greenberg

Håpet er at en romhavn vil trekke seg kommersielle oppskytinger til landet. Rapporten skal publiseres i juli i år.

En studie utført av forløperen til UKSA viste i 2009 at det beste stedet for en britisk romhavn er Lossiemouth i Nord-Skottland.

Lossiemouth ligger ved kysten av Nordsjøen og har en base for det britiske luftforsvaret. Basen har en rullebane av liknende type som brukes for å teste Virgin Galactics romfartøy.

Selskapet uttrykte i 2009 et håp om at Lossiemouth kunne bli stedet for Virgin Galactics oppskytinger i Storbritannia.

Også flere andre romfartøy, ment for både offentlig støttet og kommersiell romfart, er under utvikling.