Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Den første modulen til Gateway blir Power and Propulsion Element som sørger for strøm og rakettmotorer. Illustrasjon: NASA
NASA

De første eksperimentene til månestasjonen

Skal måle strålingen og romværet på veien til og ved månen.

Gateway, romstasjonen i bane rundt månen, skal bestå av flere moduler som skytes opp i løpet av 2020-tallet.

Her skal astronautene utføre vitenskapelige eksperimenter, teknologitester og trening som ikke kan gjøres på jorda eller i nær bane.

Dette er en del av NASAs nye måneprogram, Artemis, men flere andre romorganisasjoner er også med på samarbeidet om Gateway.

Den europeiske romorganisasjonen ESA skal bygge bomodulen, kommunikasjonssystemet, og en modul hvor drivstoff til romstasjonen kan leveres ombord.

En robotarm på utsiden av romstasjonen til å hjelpe med dokking av romfartøy og andre oppgaver skal bygges av den canadiske romorganisasjonen CSA. Også den japanske romorganisasjonen JAXA skal bygge deler av den nye romstasjonen.

En modul for strøm og bevegelse

Den første modulen til Gateway skal skytes opp på den andre romferden til det nye romfartøyet Orion. Denne modulen heter Power and Propulsion Element og sørger for strøm til hele romstasjonen fra solcellepaneler og bevegelse ved hjelp av rakettmotorer.

Ombord på den første modulen blir også flere vitenskapelige eksperimenter. Nå er to av disse bestemt.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Månestasjonen Gateway vil bestå av flere moduler laget av ulike romorganisasjoner i samarbeidet. Grafikk: ESA/NASA</para></section>

Månestasjonen Gateway vil bestå av flere moduler laget av ulike romorganisasjoner i samarbeidet. Grafikk: ESA/NASA

Ett av disse eksperimentene vil bli levert fra ESA. Det skal måle strålingen på veien til månen og i banen som Gateway skal ha rundt månen. Dette gjelder protoner, elektroner, tunge ioner og nøytroner av flere slag.

Stråling er en av de største farene for astronauter. For å komme seg til månen må Orion gå gjennom Van Allen-beltene rundt jorda. Her er høyenergetiske partikler fanget av jordas magnetfelt.

Gateway vil gå i en svært avlang bane rundt månen. På det nærmeste vil Gateway være 3000 kilometer fra overflaten, på det fjerneste 70 000 kilometer. Forsøket fra ESA skal også måle strålingen som finnes i denne banen.

Månen reflekterer kosmisk stråling

- Vi er spesielt interessert i de tunge nøytronene, for noe av den kosmiske strålingen som treffer månen samspiller med overflaten og reflekteres tilbake ut i rommet igjen som tunge nøytroner. De er svært skadelige for mennesker, sier Jennifer Ngo-Anh til ESA.

Hun er leder for gruppen for det vitenskapelige arbeidet innen bemannet og robotisk utforsking ved ESA.

Det andre eksperimentet ombord på den første modulen til Gateway kommer fra NASA. Dette forsøket skal måle partiklene fra sola og solvinden. Disse danner romværet rundt jorda og kan skade både mennesker og teknologi i rommet.

Flere norske bedrifter kan bli med på de nye måneferdene.