Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, forbereder seg til oppskytingen som skal skje 1. september 2015 i en Sojus-kapsel. Foto: ESA/S. Corvaja
ESA/S. Corvaja

Dansk astronaut snart klar til oppskyting

Til høsten skytes Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, opp til romstasjonen. Der skal han utføre en mengde forsøk på kort tid.

1. september 2015 blir ESAs danske astronaut Andreas Mogensen skutt opp til den internasjonale romstasjonen fra den russiske rombasen i Bajkonur i Kasakhstan.

- De siste 100 dagene med forberedelser før oppskytingen blir veldig travle, for jeg må sette i gang med det samme jeg kommer opp på romstasjonen, sier Andreas.

Den danske astronauten skal være på romstasjonen i bare ti dager, men det er perfekt for forsøk som må fraktes tilbake til jorda raskt.

I løpet av den samme tiden som de fleste andre astronauter bruker på å venne seg til vektløsheten i sitt nye miljø skal Andreas utføre hele 20 ulike forsøk.

Skal styre rover fra bane

Fra sin arbeidsplass i rommet skal Andreas også styre en rover som befinner seg i Nederland. Det gjøres ved hjelp av en spesiell joystick som gjør at piloten kan "kjenne" objekter på avstand.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Andreas Mogensen med Mobi-PV, et eksperiment med kamerabriller som skal gjøre kommunikasjonen med bakkekontrollen lettere og tettere. Foto: ESA/J. Harrod</para></section>

Andreas Mogensen med Mobi-PV, et eksperiment med kamerabriller som skal gjøre kommunikasjonen med bakkekontrollen lettere og tettere. Foto: ESA/J. Harrod

I eksperimentet Mobi-PV skal den danske astronauten teste spesielle briller med innebygget kamera og mikrofon som vil gjøre kommunikasjonen med bakkekontrollen lettere og tettere.

Videre skal Andreas prøve ut en ny og tettsittende romdrakt som skal minske ryggsmertene som mange astronauter får i rommet fordi ryggsøylen strekker seg for mye i vektløshet.

Det som skjer med Andreas sine blodkar, muskler, bein og hjerne i løpet av den korte tiden han er i rommet skal også undersøkes og sammenliknes med astronauter som er der lenger.

Astronaut på sosiale medier

Andreas og de to romfarerne han blir skutt opp sammen med drar til romstasjonen med ett Sojus-fartøy og drar tilbake med et annet Sojus-fartøy som allerede er på romstasjonen når de ankommer.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Andreas Mogensen med den spesielle styrespaken som skal brukes til å styre en rover på jorda fra romstasjonen. Foto: ESA/J. Harrod</para></section>

Andreas Mogensen med den spesielle styrespaken som skal brukes til å styre en rover på jorda fra romstasjonen. Foto: ESA/J. Harrod

Dette gjøres for at de to romfarerne, astronauten Scott Kelly og kosmonauten Mikhail Kornienko, som skal være der i nesten et helt år, har et fartøy å dra tilbake med som er ikke er for gammelt.

I likhet med de andre europeiske astronautene deler Andreas bilder og videoer fra treningen og forberedelsene sine.

Han vil fortsette å blogge, tvitre og dele bilder under sitt opphold  i rommet. Følg Andreas her.