Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
ESAs franske romfarer, Thomas Pesquet, løper på tredemøllen på romstasjonen. Thomas er på romstasjonen i seks måneder i 2016/2017. Foto: NASA/ESA
NASA/ESA

Dårlig kondis i rommet

Lange opphold i rommet reduserer oksygenopptaket med opptil 50 prosent. Oppdagelsen kan hjelpe hjertesyke på jorda.

Romfarerne på den internasjonale romstasjonen trener to timer hver eneste dag. Det gjør de fordi mangelen på tyngdekraft gjør at både bein- og muskelmasse reduseres. (For romfarertrening, se videoen under. For engelsk tekst, klikk på CC-symbolet nederst til høyre.)

Men nå viser en ny undersøkelse at også hjertet og blodsirkulasjonen blir dårligere. Oksygenopptaket til romfarere som er månedsvis i rommet går ned med 30 til 50 prosent.

- Dette er en dramatisk reduksjon og skyldes endringer både i hjertet og i blodårene slik at de leverer mindre oksygen til kroppens muskler i vektløshet, sier Carl Ade ved Kansas State University, leder for den nye undersøkelsen.

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/FFMozMtSL3E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ade og kollegene hans antar at dette skjer fordi sirkulasjonen av blod i kapillærene, de bittesmå årene som leverer oksygen direkte til kroppens muskler, endrer seg i rommet.

Fysiske utfordringer blir større

Forskerne undersøkte oksygenopptaket, hjertefunksjonen og andre fysiologiske mål på ni romfarere som hver jobbet seg seks måneder på romstasjonen.

Prøvene ble tatt på ergometersykkel både før, under og like etter oppholdet i rommet.

Reduksjon i oksygenopptak er ikke bare koblet til helse, men også fysiologisk form og til evnen til å utføre fysisk arbeid.

Det kan bli kritisk for romfarere når de møter fysiske utfordringer på overflaten av andre himmellegemer, som for eksempel å frakte skadde eller syke kolleger fra oppdrag tilbake til boenheten på Mars.

Må løses før turen til Mars

- For å kunne motvirke den store reduksjonen i oksygenopptak ved hjelp av spesielle fysiske øvelser, medisiner, eller andre metoder må vi finne den direkte årsaken til reduksjonen, sier Ade til nettstedet Space.com.

Denne forskningen vil ikke bare komme romfarere til gode, men også ha klar nytte på jorda.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>NASAs romfarer Shane Kimbrough trener på romstasjonen. Romfarere må trene minst to timer hver dag. Foto: NASA</para></section>

NASAs romfarer Shane Kimbrough trener på romstasjonen. Romfarere må trene minst to timer hver dag. Foto: NASA

Slik kunnskap vil kunne hjelpe pasienter med hjerte- og karsykdommer eller andre sirkulasjonsproblemer. Kanskje kan det også gjøre trening for jordboere mer effektivt.

Men det er ikke bare muskler og bein som svinner under lange opphold i rommet. Også synet blir dårligere, immunsystemet mer stresset, og lungehelsen annerledes.

Dette er bare noen av de mange utfordringene, i tillegg til blant annet kosmisk stråling og forsyninger, som må løses før vi kan sende mennesker til lange opphold på månen og til Mars.