Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
NASA skal lande romfarere på månen før 2024. Europa og Norge kan bli med. Illustrasjon: NASA
NASA

Bli romfarer for en dag!

Lag video om romdrømmen din og del den med ESA før 21. juni 2019.

Har du en drøm om å utforske rommet? Har du en drøm om å bo på månen eller kanskje til og med Mars? Har du en drøm om hvordan vi kan bruke rommet til å gjøre livet på jorda bedre?

Alle romferder, fra de største og mest ambisiøse bemannete romferdene, til de enkleste forsøkene på den internasjonale romstasjonen, fra romsondene som skuer lengst ut i universet, til de minste satellittene rundt jorda, begynner med en drøm.

Etter mange års planlegging, bygging og arbeid blir disse drømmene til virkelighet og endelig skutt opp i rommet. Det kan ta flere tiår, men de som gjør dette slipper aldri drømmen sin av syne og jobber målrettet for at den skal bli virkelig.

Drømmen om månen og Mars blir virkelig

Akkurat nå og de neste årene fremover er det den store drømmen om månen og Mars som skal realiseres.

NASA skal lande romfarere på månen i løpet av 2024. I samme tidsrom skal ESA være med og lande en rover på månen for å hente prøver hjem til jorda.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Slik kan the Gateway, den nye romstasjonen i bane rundt månen, komme til å se ut. Orion er dokket lengst til venstre. Illustrasjon: NASA</para></section>

Slik kan the Gateway, den nye romstasjonen i bane rundt månen, komme til å se ut. Orion er dokket lengst til venstre. Illustrasjon: NASA

En ny internasjonal romstasjon skal bygges i bane rundt månen for å fungere som forskningslaboratorium og utgangspunkt for bemannete og ubemannete ferder til overflaten av månen og enda lenger ut i rommet.

ESA og NASA skal sammen hente hjem prøver fra Mars. Arbeidet for å gjøre disse drømmene om til virkelighet er for lengst i gang.

Norge kan bli med om vi satser nå

Norske bedrifter, organisasjoner og forskere er med og jobber knallhardt for å gjøre romdrømmene om til virkelighet.

Nammo lager bærerakett for Heracles som skal sende prøver fra månen til jorda. Forsvarets forskningsinstitutt står bak georadaren RIMFAX som ser ned i berggrunnen for den nye roveren Mars2020.

Professor Stephanie Werner ved Universitetet i Oslo var med på å bestemme hvor ESAs nye rover Rosalind skal se etter vann og liv på Mars.

Den norske legen Terje Sæhle er med i gruppen hos ESA som tar ut nye astronauter for fremtidens romferder.

Satser Norge på de nye romferdene på ministermøtet i november 2019, kan flere andre norske organisasjoner, bedrifter og forskere bli med til månen og Mars.

Hvordan dele romdrømmen din med ESA?

Ved ESAs Astronautsenter i Köln i Tyskland blir romfarere fra Europa men også andre verdensdeler trent i forskningen, vedlikeholdet og reparasjonene de skal gjøre i rommet.

Nå kan du vinne en tur til Astronautsenteret og få en dag som romfarer!

Alt du trenger gjøre er å lage en video der du forteller ESA hva som er din drøm om rommet. Videoen skal være 30 sekunder lang og fokusere på ett tema.

Som for eksempel hvordan vi kan utforske de andre planetene eller månene i solsystemet, mysteriene enda lenger ute i galaksen, eller nær jorda, som romsøppel, utbrudd på sola eller asteroideforsvar, eller bruke rommet til å forbedre navigasjon, kommunikasjon og miljøet.

Se videoene i artikkelen her for mer inspirasjon, eller les nyhetsartiklene her hos oss om hva ESA og de norske rombedriftene og forskerne jobber med akkurat nå.

En jury hos ESA vil ta ut tre vinnere blant de beste og mest interessante videoene. De 10 videoene som får flest ”Likes” på sosiale medier eller som blir mest delt, vinner en publikumspris.

Men har du lyst til å dele romdrømmen din med ESA, må du skynde deg. Fristen for å delta er 21. juni 2019!

Her kan du sende inn videoen din, lese mer om reglene, og se blant annet romfareren Tim Peakes video om hans drøm om rommet.