Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Foto: Victoria Lofstad-Lie

Bli med på romkurs i sommer!

«Det var mest sannsynlig de 10 mest innflytelsesrike dagene i mitt liv»

Sommerskolen i Alpbach er et ti dagers kurs for bachelor-, master- og doktorgradsstudenter fra hele Europa. Årets kurs går fra 14. til 23. juli, og har tema «Comparative Plasma Physics in the Universe». Norsk Romsenter gir stipend til 1-2 norske deltakere, og du kan finne mer info om kurset og søknadsprosessen på våre og sommerskolens nettsider. Søknadsfrist er 30. april.

Arrangørene følger råd og anbefalinger fra helsmyndighetene når det gjelder koronasituasjonen. Inntil videre planlegger de for gjennomføring av sommerskolen, men de gjør oppmerksom på at den kan bli avlyst.

Elise Wright Knutsen og Victoria Lofstad-Lie har begge deltatt på sommerskolen i Alpbach, og vi har snakket med dem om deres erfaringer fra kurset.

Intens lagfølelse

Elise har studert fysikk, og tatt bachelor og mastergrad ved NTNU, med ett semester på Svalbard. Nå jobber hun for NASA Goddard Space Flight Center og leter etter liv på Mars ved å studere Mars sin atmosfære. Hun var student i Alpbach i 2017, og veileder i 2019.

- Jeg søkte fordi jeg ville lære mer om rom-relatert forskning, og om hvordan satellitter og missions generelt blir planlagt.

Hun trekker frem den intense lagfølelsen som det hun likte best. 

- Man jobber sammen i et internasjonalt og multikulturelt team der folk har alle slags faglige bakgrunner og nivå (bachelor/master/phd). På den måten lærte jeg ikke bare mange faglig relevante ting, men også generelt samarbeid og ledelse. Det at man også har tett kommunikasjon med eksperter fra Europas romvirksomhet gjør hele oppholdet unikt.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Stor stas! Som seg hør og bør var det prisutdeling med statuetter. Foto: MA Jakob for Summer School Alpbach 2017 (FFG/ESA)</para></section>

Stor stas! Som seg hør og bør var det prisutdeling med statuetter. Foto: MA Jakob for Summer School Alpbach 2017 (FFG/ESA)

Victoria har tatt en mastergrad i romfysikk ved UiO hvor masteroppgaven handlet om plasmafysikk. 

- Da jeg ble ferdig med graden i 2018 begynte jeg på en doktorgrad ved Institutt for Teknologisystemer, og her jobber jeg i et prosjekt hvor vi bruker droner med termiske kameraer for å finne feil på solcellepaneler. Dronene våre forlater dessverre ikke atmosfæren, men jeg har allikevel mye bruk for de verktøyene jeg lærte i løpet av studiet.Hun var også deltaker i 2017, etter å ha hørt om kurset fra en medstudent. Temaet det året var «The Dusty Universe», og i løpet av sommerskolen skulle de designe et romoppdrag. 

- Dette innebar å definere det vitenskapelige utbyttet av oppdraget og gi en detaljert beskrivelse av plattformen og payloaden som skulle brukes. Det var en ganske overveldende oppgave å få, men siden gruppene bestod av studenter med bakgrunn fra både fysikk, ingeniør, informatikk og diverse annet var vi sammen i stand til å lage en ganske kul og detaljert plan for et satellittoppdrag som skulle avsløre alle mysteriene ved de aller første stegene av planetdannelse.

Venner for livet og et nettverk av utrolige folk

- Jeg fikk utrolig mye mer ut av Alpbach enn forventet. Det var mest sannsynlig de 10 mest innflytelsesrike dagene i mitt liv. Jeg fikk et unikt innsyn i romindustrien, hvordan utvikling av målsettinger i forskning settes, og ikke minst venner for livet og et nettverk av utrolige folk jeg har dratt mye nytte av i årene siden, sier Elise.

- Da jeg nylig gjorde litt arkeologisk graving i meldingene sendt under sommerskolen for å friske opp minnene litt, fant jeg urovekkende mange meldinger sendt kl. to om natten om baneberegninger og sikkerhetsanalyse, men det var ikke bare jobbing på agendaen i løpet av sommerskolen. Det var også satt av tid til å gå tur i det vakre alpelandskapet, bade, grille, og traske rundt i den nesten parodisk idylliske landsbyen vi var i, påpeker Victoria.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Glad gjeng klare til å løse alle problemer! Foto: Victoria Lofstad-Lie</para></section>

Glad gjeng klare til å løse alle problemer! Foto: Victoria Lofstad-Lie

Varme anbefalinger

Elise anbefaler Alpbach til alle med lidenskap for, eller som er nysgjerrige på utforskning av jorda og verdensrommet ved bruk av romsonder og satellitter. 

- Man trenger ingen forkunnskaper, bare man er gira på å lære!

Victoria trekker frem at «Uansett om temaet for sommerskolen er direkte relevant for studiene dine eller ikke, gir opplevelsen en helt uvurderlig motivasjon, før hun avslutter:

- Det å møte andre studenter fra rundt omkring i verden og tilbringe 10 dager sammen i en rar boble av fag, fjas og fantasi vil gjøre enhver nedstøvet student til et nytt menneske. Jeg vil på det varmeste anbefale å søke på Alpbach Summer School både for det faglige og sosiale utbyttet!

 

Kontakt:

Marianne Moen – Avdelingsdirektør, kommunikasjon - Norsk Romsenter – 480 63 743