Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Den nye roveren Perseverance skal lete etter spor av vann og liv på Mars med den norske georadaren Rimfax. Foto: NASA/JPL/Caltech
NASA/JPL/Caltech

Bli med på oppskytingen av ny Mars-rover!

Perseverance skal se etter vann og liv på Mars, med den norske georadaren Rimfax.

Perseverance, NASAs nye Mars-rover, skytes opp torsdag 30. juli 2020 fra Cape Canaveral i Florida.

Oppskytingen vil være klar fra klokken 13.50 norsk tid (07.50 EDT) og har et vindu på to timer.

NASA strømmer oppskytingen live fra klokken 13 på NASA TV her.

Det blir også flere live-sendinger før oppskytingen. Disse starter mandag 27. juli og fortsetter frem til oppskytingsdagen.

På programmet står pressekonferanse med forskerne som jobber med Perseverance, om det å sende prøver fra Mars til jorda, å lande mennesker på Mars, og mye mer.

NASA oppretter en egen gruppe på Facebook, som vil få virtuell omvisning hos NASA og adgang til spesielle foredrag og hendelser på sosiale medier. Du finner mer informasjon her.

Du kan også følge oppskytingen av Perseverance også på andre sosiale medier. Mer informasjon finner du her.

Skal jakte på vann og liv

Mars hadde både store hav og mildt klima tidligere i sin historie, men så forsvant begge. I dag finnes det spor av grunnvann på Mars, blant annet i bunnen av gamle kratre, og som is på og under overflaten.

Men hva skjedde med havene og vassdragene på Mars? Utviklet det seg noen gang liv i dette vannet? Finnes det spor av dette? Det er blant hovedspørsmålene som Perseverance skal finne svar på.

Derfor har Perseverance både robotarm og drill til å ta prøver fra overflaten med. Disse prøvene blir analysert i mini-laboratoriet ombord.

For å kunne se under overflaten har den nye roveren en georadar. Den er laget av Forsvarets forskningsinstitutt og heter Rimfax.

Perseverance skal også ta prøver av overflaten og atmosfæren. Disse skal sendes tilbake til jorda ved hjelp av andre romfartøy. 

Første gang Norge er med til Mars

Utviklingen av Rimfax ble ledet av Svein-Erik Hamran, som nå er sjef for Universitetet i Oslos nye Centre for Space Sensors and Systems (CENSSS) på Kjeller.

Her skal Rimfax styres fra et eget kontrollsenter og dataene fra georadaren analyseres.

- Opprinnelig var lederne for forskergruppene som jobber med Perseverance invitert til NASA for å være med på oppskytingen. Men på grunn av corona-pandemien ble det avlyst, sier Hamran.

I stedet kommer han og de andre til å følge oppskytingen i NASAs live-sending på nettet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Instrumentene ombord på Perseverance, inkludert den norske bakkeradaren Rimfax. Grafikk: NASA/JPL/CalTech</para></section>

Instrumentene ombord på Perseverance, inkludert den norske bakkeradaren Rimfax. Grafikk: NASA/JPL/CalTech

- Alt det tekniske ved oppskytingen er i meget erfarne hender, så det mest spennende blir om været er bra nok til at Perseverance kan skytes opp der og da, sier Hamran.

Den 30. juli 2020 er det på dagen seks år siden NASA kunngjorde at Rimfax fra FFI var en av instrumentene som skulle være med på den nye roveren.

- Dermed er det 6 års intens jobbing som nå skytes opp, samt at det er første gang et norsk instrument er med til Mars, sier Hamran.

Må kjøres inn fra hjemmekontor

Likevel er oppskytingen bare begynnelsen for Hamran og de andre som skal jobbe med den nye roveren.

- Under ferden til Mars vil alle instrumentene til Perseverance bli slått på etter tur, for så å bli grundig testet og innkjørt, sier Hamran.

Rimfax-gruppen og de andre forsker-teamene skal også teste at verktøyene de har utviklet for den nye roveren, er klare til å operere på Mars.

- Vi har vært med på noen slike "Operational Readiness Tests" allerede og det blir flere utover høsten, sier Hamran.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Svein-Erik Hamran leder arbeidet med den norske georadaren Rimfax til Mars-roveren Perseverance. Foto: Norsk Romsenter</para></section>

Svein-Erik Hamran leder arbeidet med den norske georadaren Rimfax til Mars-roveren Perseverance. Foto: Norsk Romsenter

Rimfax-gruppen har utviklet et eget verktøy for å styre georadaren og ett for å analysere dataene som vil komme. Samtidig bygges kontrollsenteret for Rimfax ved CENSSS.

- Siden NASAs Jet Propulsion Laboratory skal ha hjemmekontor ut året, er det viktig at operasjonen av Perseverance kan styres fra kontrollsentrene som er opprettet for hvert instrument, sier Hamran.

Dermed blir Perseverance den første roveren til å bli kjørt inn fra hjemmekontor. Det har den nye solsonden Solar Orbiter også blitt.

Kontakt

Svein-Erik Hamran – Senterleder – CENSSS – Institutt for teknologisystemer – Universitetet i Oslo – s.e.hamran@its.uio.no