Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Sørlys sett fra den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA
NASA

Bli med på nordlysjakt i Tromsø!

ESA og Norsk Romsenter inviterer 30 rominteresserte på nordlysjakt. Søk nå!

Nordlyset oppstår når strømmen av partikler som sola hele tiden sender ut, treffer jordas magnetfelt. Da gløder partiklene i ulike farger, alt etter hva de består av, og skaper et vakkert lysspill på himmelen.

- Men i tillegg til å gi flott nordlys, kan kraftige solstormer også forstyrre navigasjonssystemer, satellitter og annen infrastruktur, sier Marianne Moen, avdelingsdirektør for kommunikasjon ved Norsk Romsenter.

Den europeiske romorganisasjonen ESA og andre organisasjoner forsker på nordlyset og romværet, for det er fortsatt mye vi ikke vet om disse fenomenene. ESA holder også øye med romværet rundt jorda og varsler om dette.

- Helt fra Kristian Birkeland skjønte sammenhengen mellom solaktivitet og nordlys, har norske forskere vært blant verdens ledende på dette forskningsfeltet, sier Moen.

Flere turer under arrangementet

Nå inviterer ESA og Norsk Romsenter 30 heldige til nordlysjakt i Tromsø den 3. til 5. mars 2019!

Er du interessert i rommet, nordlyset, og liker å dele denne interessen på sosiale medier, bør du søke om å bli med på nordlysjakten.

I Tromsø vil deltakerne vil få lære mer om nordlyset, romværet, solas fysikk, og samspillet mellom sola og jorda.

Deltakerne vil møte forskere som jobber med nordlyset og romværet, og lære hvordan ESA overvåker og varsler om dårlig romvær.

Det blir også besøk på Tromsø Geofysiske Observatorium, samt tur med guide ut i terrenget for å se på og ta bilder av nordlyset.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Jordas magnetfelt beskytter alt levende mot solvinden og kosmisk stråling og dannes av et lag flytende jern som spinner 3000 km i jordas indre. Grafikk: ESA/ATG Medialab</para></section>

Jordas magnetfelt beskytter alt levende mot solvinden og kosmisk stråling og dannes av et lag flytende jern som spinner 3000 km i jordas indre. Grafikk: ESA/ATG Medialab

En båttur for å kikke på det arktiske dyrelivet i havet står også på programmet i Tromsø.

- Vi gleder oss til å vise fram verdens nordlyshovedstad til påvirkere fra hele Europa, og håper at norske bloggere, youtubere og andre påvirkere kaster seg over muligheten til å bli med, sier Moen.

Slik søker du deg til nordlysjakten

ESA og Norsk Romsenter dekker lunsj, middag og noe wi-fi tilgang under arrangementet. Reisen til og fra Tromsø og oppholdet må deltakerne dekke selv, men de får grupperabatt ved Scandic Ishavshotell om de ønsker å bo der.

Du må være borger av ESAs medlemsland (Norge er ett av disse) og ha fylt 18 år før 3. mars 2019 for å kunne delta. Arrangementet blir holdt på engelsk.

Vil du være med på nordlysjakten må du skynde deg, for søknadsfristen er 1. februar klokken 12 norsk tid.

Du finner søknadsskjemaet her.

Søknaden gjelder per person og deltakelsen kan ikke overføres til andre. De som blir trukket ut til å være med på nordlysjakten får en epost om dette senest 4. februar 2019.

Som mange andre naturlige fenomener, avhenger nordlyset av faktorer som vi mennesker ikke har kontroll over.

- Ingen kan garantere nordlys, men Tromsø er definitivt et av de beste stedene for å oppleve det dansende lyset over nattehimmelen, sier Moen.

De erfarne guidene vil gjøre sitt beste for å finne steder hvor det er mulig å få godt utsyn til nordlyset, om det oppstår. Det kan også bli kaldt i Tromsø, selv i begynnelsen av mars, så ta med varme og vanntette klær og sko.

Har du spørsmål om nordlysjakten i Tromsø, send en epost til esoc.communication@esa.int eller på Twitter under emneknaggen #AuroraHunter.

Følg @Social4Space og @esaoperations på Twitter og bloggen Social Space for nyheter fra ESA, samt Romsenter.no og Facebook for nyheter fra Norsk Romsenter.

På Andøya kan skoleelever og andre besøkende utforske nordlyset selv i Romskipet Aurora.

Kontakt

Marianne Moen - Avdelingsdirektør, kommunikasjon - Norsk Romsenter - 22 51 18 17 / 480 63 743