Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Heracles Large Logistics Lander er et fartøy ESA skal bygge for logistikkoppdrag til månen i fremtiden. Illustrasjon: ESA.
ESA

Bli med på manuskonkurranse for film om verdensrommet!

ESA søker manus innenfor kategoriene animasjon, dokumentar og fiksjon, som viser frem den europeiske utforskingen av rommet og inspirerer til mer.

Akkurat nå søker ESA nye astronauter som skal bo og jobbe på den internasjonale romstasjonen i bane rundt jorda. Disse astronautene får kanskje også sjansen til å dra til månen og den nye romstasjonen som skal bygges der.

Men ESA ønsker seg også kunstneriske bidrag som viser frem den europeiske utforskingen av rommet.

For ESA planlegger ikke bare romstasjon rundt månen sammen med andre romorganisasjoner, men også en permanent base nede på overflaten. Hvordan vil livet der bli?

Dessuten skal ESA lande en rover på Mars for å lete etter spor av vann og liv, og hente hjem prøver derfra for å undersøke disse nærmere. Forsvar mot nærgående asteroider skal testes om noen år.

Flere nye og avanserte romteleskoper skal skue lenger ut i universet og tilbake i kosmos sin historie enn det som har vært mulig til nå. Romfartøy med lasere som vil rekke over 5 millioner kilometer vil se universet på en måte som ikke har blitt gjort før. Hva vil disse romteleskopene kunne oppdage?

Animasjon, dokumentar eller fiksjon

Manuskonkurransen til ESA dreier seg om kortfilmer. De skal vise frem den europeiske utforskingen av rommet og inspirere til mer.

Wanderers og Ambition er eksempler på to slike kortfilmer som er inspirert av ekte romferder og bilder tatt av romsonder. Du ser dem lenger nede i artikkelen. 

Bidragene til manuskonkurransen skal være i en av tre kategorier: Animasjon, dokumentar eller fiksjon.

Hver deltaker kan kun delta i en av de tre kategoriene, og kun med ett bidrag hver.

Deltakerne må være over 18 år, være borger av et av ESAs medlemsland, som Norge, eller et av ESAs samarbeidsland.

Manuset må være på engelsk og ikke lenger enn 25 sider langt. Filmen kan være på et annet språk, men må kunne tekstes på engelsk. Den må være under 25 minutter lang.

Kun originalt arbeid kan sendes inn, og deltakerne må ha opphavsrett til det som blir brukt i manuset. Bidragene kan benytte bilder og filmopptak fra ESA, men ikke mer enn 10 prosent av filmen kan være fra ESA.

Velges ut på filmfestivaler

Det blir flere runder med uttak av manus i hver kategori. Dette vil skje på ulike filmfestivaler rundt om i Europa. Se hele listen med disse filmfestivalene og tidspunktene i lenken til reglene under.

Fire finalister i hver kategori vil bli tatt ut av ESA og filmfestivalenes juryer. Finalistene vil få hjelp og tips fra ESAs eksperter, tilgang til ESAs mediearkiver, samt 5000 euro hver for å utvikle manuset sitt videre.

Til slutt vil en vinner i hver kategori bli valgt ut og få manuset sitt laget til en kortfilm med hjelp fra ESA.

Du sender inn bidraget ditt her.

Les mer om konkurransen og reglene her.

Mer informasjon om ESAs planer på månen og Mars.