Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Sjeldent blått lyn, en såkalt blue jet, sett av Andreas Mogensen på romstasjonen i 2015. Foto: ESA/NASA
ESA/NASA

Blå lyn filmet for første gang

For aller første gang har blå lyn, sjeldne lyn høyt i atmosfæren, blitt fanget på film. Det gjorde Andreas Mogensen fra romstasjonen. 

Da Andreas Mogensen var på kjempelaboratoriet i rommet i 2015 så han et sterkt tordenvær 18 kilometer over Bengalbukta utenfor India.

Den danske romfareren rettet det mest følsomme kameraet på romstasjonen mot tordenværet og klarte å filme de sjeldne typene lyn som oppstod øverst i skyene.

Blant annet tok Andreas bilder av blue jets, en type lyn som ser ut som en blå flamme og som peker oppover. Dette lynet nådde helt opp til 40 kilometers høyde. Det er første gang slike blå lyn har blitt filmet.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/QZSfe41W3XQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Andreas filmet også flere røde feer, røde lyn som skyter både oppover og nedover.

- Det er ikke hver dag du fester et værfenomen for aller første gang på film, så jeg er meget glad for dette resultatet og enda mer fordi forskerne nå kan få vite mer om denne typen lyn, sier Andreas.

I videoen over viser Andreas selv filmen han tok av de spesielle lynene.

Norske forskere med på lynobservatorium

Blå lyn ble først observert av piloter, men fordi disse lynene skjer øverst i skylaget og høyt oppe i atmosfæren har de ikke blitt filmet tidligere.

På grunn av vinkelen som satellitter ser nedover i kan de heller ikke se slik lyn så lett. Derfor er det kanskje romstasjonen som best egner seg for forskning på slike lyn.

For blå lyn og røde feer er ikke bare sjeldne men kan også tenkes å påvirke den øvre atmosfæren og dens evne til å beskytte jorda mot stråling fra rommet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Skytårn eller cloud turrets er kilometerstore skyer høyt i atmosfæren og kan gi lyn som går oppover. Foto: NASA </para></section>

Skytårn eller cloud turrets er kilometerstore skyer høyt i atmosfæren og kan gi lyn som går oppover. Foto: NASA 

Observatoriet Atmosphere-Space Interactions Monitor, eller ASIM, skytes opp til romstasjonen senere i 2017. ASIM skal sitte utenpå den europeiske Columbus-modulen for å forske på lyn og gammaglimt i den øvre atmosfæren.

Forskere ved Universitetet i Bergen er med på ASIM, som er et samarbeid mellom dem og blant annet Det danske tekniske universitet, Universitetet i Valencia og Det polske vitenskapsakademiets senter for romforskning.