Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Romfarere øver seg på å bruke planetforsker-appen Electronic Field Book under Pangaea 2018 på Lanzarote. Foto: ESA/A. Romeo
ESA/A. Romeo

App skal gjøre det lettere å utforske andre planeter

Electronic Field Book kan brukes av romfarere på månen eller Mars.

De store romorganisasjonene planlegger å sende mennesker tilbake til månen, Mars og kanskje enda lenger ut i rommet.

På andre himmellegemer blir romfarerne forskernes øyne og hender. Det romfarerne klarer å finne eller ikke finne av vitenskapelig interesse kan få stor betydning for hele romferden.

Derfor er det viktig at romfarerne blir så gode på feltarbeid og annen forskning som mulig. Men ikke alle romfarere er utdannet forskere og trenes derfor nøye på det de skal lete etter.

Blant annet lærer Pangaea opp romfarere i planetgeologi og hvordan de skal finne og ta prøver som kan brukes av geologer og andre forskere.

Under en romferd har romfarerne kontakt med forskere på jorda nesten hele tiden. Nå kan denne kontakten bli enda tettere og mer nøyaktig ved hjelp av en app.

Brukes på nettbrett

Appen heter Electronic Field Book og utvikles av den europeiske romorganisasjonen ESA. Electronic Field Book bruker blant annet posisjonsinformasjon, datadeling, muntlig kontakt og mer i sanntid.

- Appen sitter i et vanlig nettbrett og kan brukes til å ta notater eller sjekke informasjon i felten, men også mye mer, sier Leonardo Turchi, en dataingeniør som har jobbet med programvaren i nesten et år.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Slik ser planetforsker-appen Electronic Field Book på nettbrettet. Foto: ESA/L. Turchi</para></section>

Slik ser planetforsker-appen Electronic Field Book på nettbrettet. Foto: ESA/L. Turchi

Blant annet kan Electronic Field Book spille inn og lagre nøyaktig hvor romfarerne går. Samtidig registrerer den hvor prøver blir tatt og sammenlikner disse med andre prøver. Informasjon fra eller samtaler med forskerne på jorda blir også lagret i appen for senere bruk.

Electronic Field Book integrerer dette med informasjon fra mikroskoper, 360-graders kamera, spektrometre eller andre instrumenter. Også kart, ordbok og oppslagsverk over ulike mineraler finnes i appen.

Kommunikasjon på fjerne steder

Appen kombinerer ikke bare geologisk informasjon. Den er også spesiallaget for å kunne kommunisere ute i felt og på andre himmellegemer.

- Vi laget Elecronic Field Book slik at den takler dårlig eller manglende kommunikasjonsnettverk på fjerne steder, sier Leonardo.

Appen ble første gang testet av romfarere under Pangaea 2018 på Lanzarote i Spania. Her ble utstyr som forsterket nettverkssignalene med opp til 100 meter brukt til å kommunisere med romfarere som beveget seg i en lavatunnel under bakken. Slike tunneler finnes også på månen og Mars.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Romfarere i lavatunnel på Lanzarote. Foto: ESA/R. Shone</para></section>

Romfarere i lavatunnel på Lanzarote. Foto: ESA/R. Shone

- Electronic Field Book gir også hele oversikten over alt som foregår ute i felten på en og samme tid, sier Riccardo Pozzobon, en av lærerne på Pangea.

Samtidig kan forskerne på rombasen eller på jorda ta over instrumentene til romfarerne i felten, snakke direkte sammen, eller dele innspilte eller skriftlige meldinger og annen informasjon.

Kombineres med virtuell virkelighet

Fremtidens romfarere og forskerne som hjelper dem kan også komme til å bruke virtuell virkelighet (virtual reality) eller forbedret virkelighet (augmented reality). Kanskje med tredimensjonale geologiske kart, sammen med målinger og beskrivelse av prøver som allerede er tatt.

For eksempel vil Electronic Field Book kunne sende bilder tatt med 360-graders kamera til VR-brillene til en forsker på rombasen eller på jorda.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Her tester den britiske romfareren Tim Peake virtuell virkelighet. Foto:ESA</para></section>

Her tester den britiske romfareren Tim Peake virtuell virkelighet. Foto:ESA

Slik kan forskeren se landskapet fra nøyaktig det samme perspektivet som romfareren og peke ut viktige steder å ta prøver eller andre elementer av interesse til romfareren i sanntid.

Også andre romfarer-apper har blitt testet i rommet, blant annet av den danske astronauten Andreas Mogensen.

For å trene romfarere, utstyr og eksperimenter som skal til månen skal ESA bygge et stort månelandskap med kunstig månesand i Tyskland.