Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Birdeye sørger for kommunikasjon i små droner. Foto: Ansur.
Foto: Ansur

Ansur vant navigasjonskonkurranse

Birdeye fra Ansur er årets vinner av den norske delen av den europeiske  satellittnavigasjonskonkurransen ESNC.

Prisen ble delt ut på Cutting Edge-konferansen i Forskningsparken i Oslo 18. oktober. ESNC (European Satellite Navigation Competition) er den største og viktigste konkurransen for produktutviklere innen satellittnavigasjon.

25. oktober vil de lokale vinnerne samles i Madrid hvor en av dem vinner hovedprisen på 10 000 euro. Den lokale prisen, som Ansur nå har vunnet, inkluderer blant annet et to måneders opphold for to personer ved Nordic Innovation House i Silicon Valley.

ESNC er etablert for å rette fokus på utvikling av nye tjenester for Europas satellittnavigasjonssystem Galileo.

Birdeye kan flys på små droner (25 kg) og sørger for kommunikasjon gjennom å kombinere satellittnavigasjon og bakkebasert kommunikasjon. Birdeye vil til en hver tid velge det nettverket som på ulike lokasjoner gir best ytelse.

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UktKRlhy1-k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nettverket benyttes for overføring av bilder og strømming av data og video i en kvalitet og koding tilpasset geo-lokasjon og nettverksforhold. Bruken av satellittnavigasjon gir posisjon som er avgjørende for at riktig nettverk velges. 

Hva som er riktig nettverk læres etter første gangs flyging, og forholdene huskes til neste flyging. Dekningskart vedlikeholdes på en sentral tjener og oppdateres dynamisk gjennom lærdom fra tidligere flyginger. Eksempler på bruk er grensekontroll og overvåking av kritisk infrastruktur.

Birdeye inkluderer også sporing av dronen i kart og tilbyr dynamisk oppdatering av virtuelle gjerder (geo-fencing) og kommunikasjon mot dronepilot.

De to andre finalistene i den norske delen av ESNC-konkurransen er Arctic Innovative Solutions med appen +Drone, og BikeFinder med en app for sporing av sykler.

Innovasjon Norge, StartupLab og Norsk Romsenter arrangerer den norske delen av satellittnavigasjonskonkurransen ESNC.

Kontakt
Erik Uribarri, seniorrådgiver satellittnavigasjon, Norsk Romsenter
22 51 18 04 / 948 64 059