60 år siden romalderen begynte

Verdens første satellitt ble skutt opp 4. oktober 1957 og overrasket en hel verden. Det var starten på romalderen.

Sputnik 1 ble skutt opp av Sovjetunionen og var det første menneskeskapte objektet til å gå inn i bane rundt jorda.

Nyheten om Sputnik spredte seg hurtig og overrasket en hel verden. Radioentusiaster på alle kontinenter kunne selv ta inn signalene fra verdens første satellitt.

I 1957 jobbet både USA og Sovjetunionen hardt for å utvikle bæreraketter som kunne nå opp i rommet.

De fleste antok nok at USA kom til å bli verdens første romnasjon, men i stedet ble det Sovjetunionen.

Var så enkel som mulig

Sputnik var laget for å være så enkel som mulig. Den bestod av et apparat for å overføre radiosignaler til jorda, en elektrisk vifte for avkjøling, og et batteri for strøm.

Dette satt inne i et rundt skall av metall 58 centimeter i diameter, med fire antenner for å sende radiosignaler til bakken.

Hele satellitten veide 84 kilo og brukte 98 minutter på en runde rundt jorda.

Selv om Sputnik ikke hadde vitenskapelig nyttelast, ga radiosignalene fra den ny informasjon om ionosfæren, laget høyt i atmosfæren hvor nordlyset oppstår.

Farten og motstanden som Sputnik møtte i bane kunne også fortelle om tettheten i den øvre atmosfæren.

Sputnik ble skutt opp fra rombasen i Bajkonur i Kasakhstan. Denne rombasen brukes fortsatt i dag av Russland som oppskytingssted for både romfarere, romsonder og satellitter.

Dagens romfart er samarbeid

Som videoen over sier, var det store teknologiske gjennombruddet med Sputnik ikke selve satellitten, men bæreraketten, kalt R-7 Semerka, som fikk satellitten opp i bane.

Det betød at Sojvetunionen var blitt en romnasjon og kunne skyte opp satellitter, og kanskje også mennesker.

Knapt en måned etter ble Sputnik 2 skutt opp, med hunden Laika ombord. Hun var verdens første levende vesen i bane rundt jorda, men overlevde ikke turen.

De store romorganisasjonene ønsker å dra tilbake til månen for å lære mer om månen, jorda, solsystemets barndom, og å bo og jobbe utenfor jorda. Grafikk: ESA/Foster + partners

Oppskytingen av Sputnik 1 ble starten på romalderen, og romkappløpet mellom Sovjetunionen og USA. Begge landene intensiverte romprogrammene sine for å bli det første til å skyte opp et menneske.

I dag preges romfarten mer av internasjonalt samarbeid enn av konkurranse. De største romnasjonene bygget og driver den internasjonale romstasjonen sammen.

De store romorganisasjonene har flere andre samarbeidsprosjekter, som Orion-programmetExoMars og en rombase nær eller på månen.

I fremtiden vil den bemannete utforskingen av månen og Mars være internasjonal.