Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Sporet etter den 20 meter store meteoritten som eksploderte over Tsjeljabinsk i Russland 15. februar 2013. Foto: Alex Alishevskikh CC BY-SA 2.0 via http://www.flickr.com/photos/alexeya/
Alex Alishevskikh CC BY-SA 2.0 via http://www.flickr.com/photos/alexeya/

15 000 nærgående asteroider

Til nå har romorganisasjonene oppdaget 15 000 asteroider med baner nær jorda. Men det kan finnes mange flere.

Asteroider med baner nær jorda suser stadig vekk forbi oss. Sist det skjedde var den 7. september 2016.

Da passerte asteroiden 2016 RB1 jorda med mindre enn 34 000 kilometer, nærmere enn det flere telekommunikasjonssatellitter går.

Romorganisasjonene oppdager hele tiden nye nærgående asteroider, cirka 30 nye hver uke.

- For bare noen år siden var dette antallet nære asteroider som ble oppdaget i løpet av et helt år, så den internasjonale samarbeidet med å finne farlige asteroider har gitt klare resultater, sier Ettore Perozzi, sjefen for den europeiske romorganisasjonen ESAs NEO Coordination Centre i Italia.

10 prosent av 100-meter-asteroidene

Men selv om 15 000 asteroider er mange, utgjør det på langt når alle asteroider som går nær jorda.

- Til nå har vi oppdaget rundt 90 prosent av de nærgående asteroidene som er 1000 meter eller større, men bare 10 prosent av asteroidene på 100 meter eller mer, og mindre enn 1 prosent av asteroidene som er 40 meter eller mer, sier Perozzi.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/w4KBY9yrOZY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Meteoritten som eksploderte over Tsjeljabinsk 20. februar 2013 var bare 20 meter i diameter, men hadde mer energi enn 20 Hiroshima-atombomber og forårsaket ødeleggelser over et stort område.

Vil dytte asteroide ut av bane

I tillegg til å oppdage nye nærgående asteroider og holde øye med dem som allerede er kjent, arbeider ESAs NEO Coordination Centre også med å forbedre varslingstjenestene for nærgående asteroider og få sanntidsdata over disse frem til forskningsinstitusjoner, internasjonale organisasjoner som FN, og beslutningstakere over hele verden.

Fra 2018 vil ESAs nye flueøye-teleskoper bidra til asteroideovervåkingen. Det samme gjelder Large Synoptic Survey Telescope som er under bygging i Chile.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/h4lpu8HbpFY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

For å forstå hvordan banene til nærgående himmellegemer kan endre seg over tid, sender romorganisasjonene også sonder direkte til asteroider og kometer, som kometsonden Rosetta og asteroidesonden OSIRIS-REx.

ESA og NASA ønsker også å sende to romsonder, DART og AIM, til dobbeltasteroiden Didymos for å forske på asteroiden og teste en måte å dytte asteroider vekk fra jorda.