Andre kometferder

Her er en oversikt over andre romferder som har hatt kometer i søkelyset.

ICE. Illustrasjon: NASA.

International Cometary Explorer (ICE)

ICE ble skutt opp i 1978 og ble det første fartøyet som hadde nærkontakt med en komet. Opprinnelig var ICE kjent som ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer), men etter at solforskningsjobben var unnagjort, ble den sendt videre for å passere gjennom halen til kometen Giacobbini-Zinner 11. september 1985.

Den fløy også gjennom halen til Halleys komet i 1986 på en avstand på 31 millioner kilometer fra kometens kjerne.

NASA kuttet kontakten med ICE i 1997, men i mai 2014 gjenopprettet de kontakten og fant ut ut at fartøyet fremdeles fungerte.

Vega-1 og Vega-2

To russiske prober som dro av sted i desember 1984. De satt fra seg et landingsfartøy på Venus på veien mot Halleys komet som de skulle undersøke og fotografere.

Vega-2 kom nærmest kometen i mars 1986 (8030 km).

Sakigake. Foto: ESA.

Sakigake og Suisei

Disse tvillingfartøyene skulle også undersøke Halleys komet, og var Japans første ferd utenfor jordbane. De ble skutt opp med et halvt års mellomrom i 1985. På sitt nærmeste var Suisei 150 000 kilometer unna kometen.

Giotto

ESAs Giotto var Europas første tur i det ytre rom. Den ble skutt opp sommeren 1985 og skaffet de nærmeste bildene av en komet fram til Rosetta kom nærmere i år.

Giotto fløy forbi kjernen til Halleys komet med en distanse på 600 kilometer i mars 1986. I 1992 ble Giotto det første fartøyet som kom i nærkontakt med to kometer etter at det passerte 200 kilometer fra Grigg-Skjellerup.

I dag er Giotto inaktiv, men fortsetter sin bane rundt sola inntil videre.

Deep Space 1

Hovedoppgaven til dette NASA-fartøyet var å teste 12 nye avanserte teknologier. Fartøyet var på sitt nærmeste 26 kilometer unna kometen Braille i 1999. I 2001 tok den også bilder av kometen Borrelly.

Stardust. Ill.: NASA.

Stardust

NASAs Stardust fløy inn i en sky av is og støv som omringet kometen Wild 2 i 2004. Den var 240 kilometer unna kjernen av kometen og samlet støvpartikler som den tok med tilbake til jorda.

Ferden ble utvidet og i 2011 besøkte Stardust kometen Tempel 1.

Her trekker Deep Impact kometen Tempel 1. Foto: NASA.

Deep Impact

Nok en NASA-ferd. Deep Impact ble skutt opp tidlig i 2005 og bestod av to fartøyer. Moderskipet fløy forbi kometen Tempel 1 og tok bilder og samlet data. Det andre fartøyet ble sendt hodestups inn i kometen slik at det virvlet opp materialer som moderskipet kunne analysere.

Senere undersøkte Deep Impact kometene Hartley 2 og Garadd under andre ”mission”-navn.