Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Folkeopplysning gjennom Facebook, Whereby og Teams

Norsk Romsenter har som en av sine oppgaver å bidra til riktig og relevant kunnskap om bruken av romvirksomhet. Det gjør vi, og gjennom denne koronavinteren har det blitt noen foredrag der publikum har befunnet seg et helt annet sted enn foredragsholderen. 

Det finnes mange vitebegjærlige pensjonister som ønsker faglig påfyll, så tidlig i desember holdt jeg et foredrag om "Norge som romnasjon" for Senioruniversitetet i Lillestrøm. Foredraget ble holdt fra scenen i Lillestrøm Kulturhus, men i salen der satt det bare et par teknikere. Det er likevel grunn til å tro at foredraget må ha nådd fram, for ikke lenge etter ble jeg invitert til Lillestrøm Kirke for å snakke litt om den kommende RIMFAX-landingen på Mars. Heller ikke i kirken var det folk i salen, men opptaket endte opp på menighetens Facebook-side, som julekalender-luke på lille julaften. 

Hvert år i januar pleier geomatikk-kullet fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) å besøke Norsk Romsenter for oppdatering om det nyeste innen satellittovervåkning av kloden vår. Det kunne selvsagt ikke bli noe fysisk besøk fra studentene denne gangen, men foredrag ble det – fra hjemmekontoret på Nerdrum via det norske digitale møteromsystemet Whereby.

Sist uke hadde så Tekna et engelsk-språklig nett-seminar om Dataanalyse av klima, og Romsenterets mann stilte opp med "Which climate parameters are observed by the satellites? And how long climate data series do we have from satellites?". Foredraget fra hjemmekontoret gikk greit, men som alltid når man kan se seg selv på video i etterkant, så oppdager man ting. Kanskje burde jeg ikke sagt "of course" ørten ganger i foredraget? Og kanskje burde ikke trimapparat og støvsuger ha vært synlig i bakgrunnen på hjemmekontoret? Men satellittbildene og klimakurvene nådde nok fram til folket der ute. Litt improvisering og lave skuldre får man unne seg i disse korona-tider. Du finner forresten foredraget mitt her, dersom du er interessert i hva satellittene måler av klimarelatert informasjon.