Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Ann-Kristin på romleir

Ann-Kristin Schleis var en av tre nordmenn som fikk reise til International Space Camp i Alabama sommeren 2016. Her er hennes historie:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>

Ann-Kristin Schleis var en av tre nordmenn som fikk reise til International Space Camp i Alabama sommeren 2016. Her er hennes historie.

Søk International Space Camp 2017

I slutten av februar startet jeg prosessen med å søke på International Space Camp 2016. Søknadsprosessen var lang og ting tok litt lenger tid enn jeg hadde forventet. Jeg valgte med omhu hvem jeg ville skulle skrive mine anbefalingsbrev og endte til slutt på min engelsklærer, rektoren på min tidligere skole og pedagogisk leder ved stedet jeg jobber. Dagen før søknadsfristen sendte jeg en mail til Norsk Romsenter med min søknad og anbefalinger. Så var det bare å vente. Midt i en mattetime bare rundt en uke senere ble jeg oppringt av en ansatt ved Romsenteret som fortalte at jeg var en av de heldige som skulle få reise til Huntsville! 

Forberedelser

Det var mye som måtte fikses før vi skulle reise. Vi måtte fylle in flerehelseskjemamedical formssom også måtte signeres av foreldre og lege. Flybilletter måtte bestilles og synkroniseres mellom oss tre slik atåvi reiste sammen. Ikke minst måtte det pakkes og handles inn. For en som kommer fra de nordlige kanter av landet var det ikke lett å vite hva man skulle ta med når det meldes rundt 40 grader i skyggen. Det jeg handlet inn måtte heller ikke stride med campens dresskode. Før vi reiste bestilte jeg flight suit, litt diverse klær, en ryggsekk og også teambadge og kopi av alle bildene de tok. Alt dette har vært flott å ha i ettertid, og om du selv skal på camp anbefaler jeg deg virkelig å gjøre dette!

Rundt to uker før avreise ble det avholdt et informasjonsmøte på Norsk Romsenter. Her snakket vi om hva leiren var, hvilke forhåpninger vi hadde og vi fikk litt tips og triks fra en som hadde vært på leiren to år før oss. Vi fikk se bilder og høre historier fra Space Camp og alt virket veldig spennende! I tillegg brukte vi tiden til å forberede våre innslag til åpningsseremonien. Disse timene var veldig læringsrike og jeg ble om mulig enda mer gira på å reise til Space Camp! Litt undervisning var det også, og vi lærte mye spennende om Norge som romnasjon og om Norsk Romsenter og hva de jobber medot. Vi fikk også brosjyrer og en god del ting fra Norsk Romsenter vi skulle dele ut.,Ddette viste seg å være veldig populært blant oss deltakere, da flere hadde med suvenirer fra sitt hjemland.

Fredag 8. juliaugust startet reisen vår. Tidlig på morgenen satt jeg på Hammerfest Lufthavn og ventet på fly én av fem. Reiseruten gikk fra Hammerfest til Tromsø, deretter til Oslo, København og Chicago før vi ankom Huntsville rundt midnatt amerikansk tid. Reisen var lang, men gøy hadde vi det! Forventningene bygget seg opp sakte, men sikkert gjennom hele perioden, og når vi først ankom leirstedet ble ingen av oss skuffet.

De første dagene

Trøtte og slitne ble vi flyttet inn på en stor sovesal hvor vi skulle tilbringe de neste to nettene, da leiren vår egentlig ikke startet før søndag. U.S. Space & Rocket Center virket veldig stort de første dagene. Med mangefull sizeraketteri full størrelse,to2store museum og flere separate simulatorer og utstillinger, var det vanskelig å finne fram. Heldigvis gikk vi alltid i større grupper med en voksen ansatt, «crew trainer». De første dagene varierte gruppen vår veldig på størrelse. Den besto av ungdommer som var ferdig på en camp og skulle hjem, folk som var ferdig med en camp men skulle på en til, og folk som kom litt før sin egen camp startet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>

Dagene besto i å gå rundt på museum og prøve ut de ulike simulatorene. I løpet av lørdagen ankom de aller fleste internasjonale elevene som skulle være med, det var veldig hyggelig å bli kjent med disse og å høre om landene deres.

Internasjonal leir er noe de bare arrangerer en uke i året, og på søndagen var det duket for åpningsseremoni. Elever og lærere fra om lag 20 land, i tillegg til «Teacher of the year» fra hver stat i USA, mange ansatte og et par astronauter gikk opp på podiet for å snakke. I tur og orden gikk alledeamerikanske lærerne opp og snakket om sin stat, etterfulgt av de internasjonale delegasjonene som alle besto av 1 lærer og 2-5 elever. Vi, den norske delegasjonen, gikk alle tre opp og snakket om Norge ikledd flotte norske ullgensere.

Etter foredragene var det rigget til for en stor, flott og ikke minst offisiell middag i Saturn V hall, under den store raketten. Her var det god mat, flere taler og mye musikk og dans på slutten. Da de amerikanske elevene ikke var en del av dette, var det en flott anledning for oss internasjonale til å bli enda bedre kjent. Dessverre så vi ikke mye til hverandre senere i uka da vi ble separert og delt inn i ulike team. Alle var veldig inkluderende, og til tross for heftig jet lag ble kvelden utrolig morsom. Alt i alt en flott start på en enda flottere uke.

Team Elysium

Til sammen på den internasjonale leiren var vi rundt 80 elever, i underkant av 30 internasjonale og resten amerikanere. Vi ble på søndag delt inn i 5 forskjellige team. På mitt team, team Elysium var vi til sammen 16 elever som representerte 8 ulike nasjoner. Sammen skulle vi løse forskjellige oppgaver og utfordringer i løpet av leiren. Vi jentene var så heldig å få flytte inn sammen allerede fra søndag, mens guttene måtte sove i sin store sovesal enda en natt.  Etter å ha ventet i spenning hele dagen var det veldig gøy å endelig hilse på teamet og en av våre to crew trainers.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>

Mandagen kom og leiren startet for fullt. Større deler av dagen var vi delt inn i mMission specialist track og pilot track. Vi på mission specialist fikk dykkeropplæring om scuba diving som vi skulle på senere samme kveld, mens pilot hadde forelesning om fly og skulle senere få prøve en flysimulator! Dykkingen var noe av det morsomste vi gjorde under hele leiren. Etter å ha fått på utstyret, hatt opplæring og øvd litt, ble vi senket ned i en 7 meter dyp tank. I rundt 30 minutter spilte vi ballspill, kastet ting og svømte rundt.

Det var utrolig morsomt, lærerikt og ikke minst en flott måte for oss alle å komme litt nærmere hverandre på. Som om ikke dykkingen var nok hadde vi samme kveld vårt første mission! Tidligere på dagen hadde vi fått utdelt rollene våre og hatt mission training. Alt virket veldig vanskelig og komplisert i starten, men på selve missionet gikk alt som en lek. Alle hadde det kjempeartig! 

Opplevelser og erfaringer for livet

Jeg må ærlig talt si at de neste dagene smelter litt inn i hverandre, og jeg klarer ikke helt å huske hva som skjedde når. Presentasjoner, engineering challenges, Area 51, missions, tid på museum, mission training og ikke minst måltider fylte hvert minutt fra 8 på morgenen til 10 på kvelden. Vi fikk lære om alt fra medisiner i verdensrommet, til russisk romhistorie, til teleskoper og romdrakter.

Area 51 var nok det mest fysisk krevende vi gjorde. Her handlet alt om teambuilding og å trosse egne grenser. Man skulle sette seg et eget mål og man skulle klare det. Vi gjorde ulike samarbeidsoppgaver i tillegg til å klatre i en 12-13 m høy klatre vegg og klatre en like høy stolpe og hoppe ned fra den! Utenfor Area 51, på Aviation Challenge området, fikk vi muligheten til å bade og padle rundt i en flåte og dytte hverandre av. Dette var utrolig artig og deilig i 40 graders varme.

Tirsdag hadde vi vårt andre mission. Jeg fikk en utrolig morsom oppgave, mission specialist! Dette betydde at jeg fikk «sveve» rundt og løse diverse oppgaver mission control ga meg. På selve missionet fikk jeg gjøre dette i romdrakt! Det morsomste oppdraget, og det morsomste på hele leiren var vår EDM (extended duration mission).  De to andre oppdragene våre hadde vart 1 time hver, men dette varte i hele tre!

Jeg var for å være ærlig ganske skeptisk til oppgaven min, da den ikke besto av så mye og det virket ikke som om jeg skulle få gjøre så mye praktisk som jeg gjerne ville. Men som sagt, dette ble de tre morsomste timene av hele uka, og det tror jeg hele teamet mitt er enig i! Våre crew trainers sørget hele tiden for at vi hadde nok å henge fingrene i, og vi fikk senere skryt for et av ukas mest velykkete oppdrag blant alle teamene på Space Camp. 

Dagene var som sagt utrolig innholdsrike og det var urolig hvor mye vi skulle lære og ta til oss. Dagene  suste forbi, raskere og raskere og plutselig var det fredag. Dette var en utrolig trist, men fin dag. Graduation var fantastisk godt gjennomført. Alle teamene gikk opp en etter en, og en av våre crew trainers sa noen fine ord. En ekte astronaut graduated oss med å ta oss i hånden og snu navneskiltene på flightsuitene våre riktig vei. Vi var alle veldig stolt etterpå, men også veldig triste for dette var veiens ende. 

Tusen takk

Tusen takk til U.S. Space & Rocket Center for en helt utrolig mulighet og en opplevelse for livet! Tusen takk til alle menneskene på campen, både våre fantastiske crew trainere og andre deltakere, lærere, og alle ansatte som underviste oss! Ikke minst tusen takk til Norsk Romsenter som finansierte hele reisen, og la grunnlag for en helt fantastisk opplevelse.

Jeg har et veldig stort ønske om å dra tilbake for å lære enda mer! Etter å ha fullført Advanced Space Academy (som ISC er en del av) kan man gå enda et steg videre og delta på en 12-dager leir. Hvem vet, kanskje jeg får muligheten til å sveve i romdrakt enda en gang!

Til deg som søker ISC i framtiden. Ta gjerne kontakt med meg for tips og råd.

Facebook: Ann-Kristin Schleis

E-post: annklove@hotmail.no / annsc191199@troms.vgs.no